Zabranjen izvoz brašna, kukuruza, pšenice, ulja

Vlada ranije u utorak pripremila odluku o izuzeću carine na uvoz energenata, što će se odnositi na uvoz iz trećih zemalja.
Zabranjen izvoz brašna, kukuruza, pšenice, ulja_6228b8de287a9.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Srbija će od četvrtka zaustaviti izvoz brašna, pšenice, kukuruza, ulja i uglja da bi ih bilo dovoljno i za domaće potrebe i za regiju, najavio je u utorak srbijanski predsjednik, komentirišući poremećaje na tržištu izazvane krizom koju je potakla agresija Rusije na Ukrajinu.

Aleksandar Vučić je u intervjuu za komercijalnu TV B92 rekao da je vlada ranije u utorak pripremila odluku o izuzeću carine na uvoz energenata, što će se odnositi na uvoz iz trećih zemalja.

“Ako uslijedi odluka o zabrani uvoza svih energenata iz Rusije, onda smo i mi u problemu, nemamo otkud dobiti. Ne mogu ni nafta, ni plin pasti s neba. Tražimo odakle bismo to mogli nabaviti”, rekao je Vučić.

Vučić je istaknuo da “40 posto svojih potreba” za plinom i “oko 30 posto nafte” EU rješava nabavkom  iz Rusije.

“To se ne može lako nadomjestiti – ni preko SAD-a, ni preko Katara”, ocijenio je Vučić.

On je rekao da Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog energetskog diva Gazprom Njefta s 56,15 posto, traži mogućnost uvoza iz trećih zemalja i naveo je da će država osloboditi NIS carinskih davanja na uvoz.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.