Objektivom protiv tenkova

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
"Jako je opasno snimati jer svi pitaju ko ste, žele da im pokažete fotografije."
Ilustracija:Maxxis Art
Ilustracija:Maxxis Art
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Za Mariana Kušnira, dopisnika Radija Slobodne Evrope (RSE) iz Ukrajine, nije ništa novo izveštavati dok se čuju eksplozije ili dok prolaze tenkovi.

O sukobu između ukrajinske vojske i separatističkih snaga koje podržava Rusija u dva istočna regiona Ukrajine, Lugansku i Donjecku – poznatijim kao Donbas, izveštava od 2015. godine.

Kušnir je u tom regionu bio i 24. februara, kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Nije znao koliko su napadi bili jaki sve dok nije stigao do Harkova, jednog od prvih gradova koji je Rusija bombardovala.

“Video sam jako uplašene ljude”, kaže Kušnir, koji od tog dana svakodnevno izveštava iz Kijeva o napredovanju ruskih snaga prema ukrajinskoj prestonici.

Kušnir je iskusan ratni reporter ali napominje da sukob, koji je počeo pre 12 godina, donosi mnoga iznenađenja.

“U Donbasu se vodi rat sa [jasnim] pozicijama. Međutim, danas ne znamo šta se dešava na terenu. Svaki dan imamo nove informacije”, poručuje Kušnir.

Dodaje da je u Ukrajini u ovom trenutku opasno biti novinar ali da je upravo taj poziv neophodan kako bi se prenela istina.

“Svaki dan je drugačiji. Svaki dan pokušavam da odem na neko mesto gde je opasno. Nekada ne možemo da se krećemo noću, pokušavamo da odspavamo, spavamo u kolima”, priča dalje ovaj novinar iz Ukrajine.

Napominje da su tu, osim straha od mogućih vazdušnih ili kopnenih napada, česta i legitimisanja od strane vojnih snaga – kako Ukrajine, tako i Rusije.

“Jako je opasno snimati jer svi pitaju ko ste, žele da im pokažete fotografije”, priča Marian Kušnir. ​Njegov najveći motiv u radu je da izveštava o šteti koja se nanosi civilima.Prema podacima Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava, do 7. marta je u Ukrajini ubijeno 406 civila od početka ruske invazije pre 12 dana. UN upozorava da je realna cifra najverovatnije mnogo veća.

Problemi sa snabdevanjem

O ratu u Ukrajini izveštava i novinar televizije ABC iz Albanije Tauljant Kopljikaj (Taulant Koplikaj). U Ukrajinu je, zajedno sa svojom ekipom, otišao 3. marta.”Stigli smo u mali grad Lavov i krenuli prema Kijevu, gde bi trebali da budemo za devet sati”, kaže Kopljikaj i dodaje da je njihov put do Kijeva trajao 22 sata, jer nisu smeli da se kreću glavnim saobraćajnicama.

Dodaje da su strahovali da će naići na ruske vojne punktove ili ruske separatiste koji su, prema njegovim saznanjima, već pucali na neka vozila novinara.”Strahovali smo da će vozač automobila imati i nesreću jer je vozio i do 120 kilometara na sat samo kako bi ih izbegao”, kaže Kopljikaj.Kada su konačno stigli u Kijev, zatekli su grad opkoljen ukrajinskom vojskom, koja pokušava da spreči upad ruskih snaga.”Grad je gotovo pust, ima ponegde nekog. Svakim danom sve više automobila nestaje sa ulica”, navodi Kopljikaj. ​

Kopljikaj kaže da su obezbedili rezerve goriva jer u Kijevu su samo tri benzinske stanice, ispred kojih su kilometarski redovi.I Marian Kušnir navodi da je unapred obezbedio zalihe hrane.”U Kijevu se satima čeka na kupovinu goriva. U prodavnicama nema mesa, malo je hleba ili mleka, na tržištu nema mnogih stvari kojih je ranije bilo”, kaže on. ​

Solidarnost sa novinarima

Na osnovu podataka UN, do sada je oko dva miliona ljudi izbeglo iz Ukrajine.Ipak, Udruženja novinara tvrde da nema puno registrovanih novinara koji su izbegli iz Ukrajine. ​

“Ukrajinski novinari su veoma hrabri i patriotski raspoloženi. Većina njih je ostala u svojim regionima”, rekao je ranije za RSE predsednik Nacionalne unije novinara Ukrajine Sergiy Tomilenko.Novinari iz Ukrajine, prema podacima ove organizacije, nisu iskoristili mogućnost da se evakuišu ali su zahvalni državama koje su im ponudile takvu mogućnost.Vlada Kosova je 1. marta usvojila odluku da 20 ukrajinskih novinara, izbeglih iz matične zemlje zbog ruske invazije, dobiju utočište na Kosovu. Međutim, za sada prema podacima udruženja novinara u Ukrajini, nije napravljena lista novinara koji bi eventualno iskoristili ovu priliku.”Novinari su svesni mogućnosti evakuacije u evropske zemlje. Ali većina naših kolega radije ostaje u Ukrajini kako ne bi izgubili kontakt sa publikom i kako bi pomogli zemlji u borbi protiv agresora”, poručila je Lina Kushch, sekretar Nacionalne unije novinara Ukrajine.Ona podvlači i da uslovi rada za novinare postaju sve teži.”Nema dovoljno stanova, veliko je opterećenje infrastrukture, nema uslova za potpuni rad novinara. Zbog toga je pomoć koju pružaju naši partneri pravovremena..“, rekla je ona.

Nema preciznih podataka koliko je tačno novinara u Ukrajini ali Nacionalna unija novinara Ukrajine tvrdi da ima 18.000 članova.Tu je još jedno novinarsko udruženje pod nazivom Nezavisni sindikat medija Ukrajine.Iz tog Udrženja su za RSE naveli da su uslovi rada u Ukrajini „užasni“, posebno u oblastima koje kontrolišu ruske snage.Prema njihovim podacima, bomba koja je 1. marta pogodila TV toranj u Kijevu, ubila je kamermana među drugim civilnim žrtvama tog napada. ​

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.