Faze pročišćenja na putu do Dženneta

Čovjek neće ući u Džennet dok se potpuno ne očisti.
Ilustracija: Islam Alaghbar
Ilustracija: Islam Alaghbar
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je:

”Čovjek neće ući u Džennet dok se potpuno ne očisti, a čišćenje na ovome svijetu odvija se na četiri načina: pokajanjem (tevba), traženjem oprosta (istigfar), dobrim djelima koja će poništiti loša djela te iskušenjima i nedaćama koje će iskupiti i anulirati grijehe.

Ako ovo četvero ne bude dovoljno za pročišćenje, onda se ono nastavlja u zagrobnom životu (berzah) sa tri stvari: dovom vjernika i njihovim traženjem oprosta za njega, kaburskim iskušenjem i dobrim djelima koja mu drugi muslimani poklone.

Ako ni ovo ne bude dovoljno za potpuno čišćenje duše od grijeha, onda se ono nastavlja na Sudnjem danu sa tri stvari: kušanjem strahota Sudnjega dana, zauzimanjem (šefa’at) za njega onih koji će imati pravo na to i Allahovim oprostom.

A ako ni to ne bude dovoljno za potpuno čišćenje, onda će ga džehennemska vatra očistititi.
Njegov boravak u Džehennemu bit će prema količini prljavštine od grijeha, a kada izađe iz džehennemske vatre bit će potpuno čist i ući će u Džennet.” (Medaridž es-salikin, I/463.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.