Izaelski premijer prvo iznenada u Moskvi pa odatle u Berlin

Izraelski premijer Benet je danas u Moskvi razgovarao sa ruskim predsjednikom Putinom, a večeras će u Berlinu razgovarati sa kancelarom Šolcom. Direktni razgovori Rusije i Ukrajine planirani su za ponedjeljak.
Ilustracija: Agnese Kurzemniece
Ilustracija: Agnese Kurzemniece
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izraelski premijer Naftali Benet iznenadno je otputovao u Moskvu gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrđeno je iz Benetove kancelarije.

„Premijer Naftali Benet je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju razgovarao oko dva i po sata”, navedeno je u prvom saopštenju iz Jerusalima.

Prethodno je Kremlj saopštio da se izraleski premijer nalazi u kratkoj radnoj posjeti Moskvi. „Razgovara se o situaciji oko Ukrajine”, prenijele su ruske novinske agencije riječi portparola Kremlja Dmitrija Peskova. Razgovori su već završeni, ali neće biti saopštenja Kremlja, saopštila je Moskva.

Benetova posjeta Moskvi je prva posjeta jednog stranog šefa države u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu. O Izraelu se govori kao o posredniku u ukrajinskom sukobu.

Benet večeras iz Moskve putuje u Njemačku na sastanak sa kancelarom Olafom Šolcom, saopštio je njegov kabinet. Prema izvještajima iz krugova njemačke vlade, njih dvojica su htjeli da razmijene mišjenja o ukrajinskom sukobu već u subotu uveče.

Zelenski zatražio posredovanje

Prema pisanju medija, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prije sedam dana zatražio od Beneta da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine u Izraelu.

Vladini krugovi u Jerusalimu su rekli da je Benet koordinisao sa SAD-om, Njemačkom i Francuskom i da je „u stalnoj komunikaciji sa Ukrajinom”.

 

Benet je jučer doletio u Moskvu u ranim jutarnjim satima, saopštila je njegova kancelarija. Kao religioznom Jevreju, Benetu je dozvoljeno da putuje subotom samo kada je u pitanju spašavanje života.

Kako je saopštila Benetova kancelarija, sastanku sa Putinom prisustvovao je izraelski ministar stanovanja Sev Elkin, koji je pomogao u prevođenju. Elkin dolazi iz ukrajinskog grada Harkova i važi za nekoga ko „poznaje” Putina. On je uvijek prisustvovao sastancima između Benetovog prethodnika, Benjamina Netanjahua, i Putina.

Benet je sa Putinom razgovarao i o situaciji u kojoj se, s obzirom na sukob, nalaze Izraelci i jevrejske zajednice.

Izrael odbija isporuke oružja Ukrajini

Benet je prethodno telefonom razgovarao sa Zelenskim. Ukrajinski predsjednik, i sam jevrejskog porekla, nedavno je izrazio svoje razočarenje zbog, kako je kaže, slabe podrške Izraela.

Prema pisanju medija, Benet je odbio zahtjeve Zelenskog za isporuku oružja. Izrael ima dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom. Ne želi da naljuti svog glavnog saveznika, SAD, ali istovremeno zavisi od dobre volje Moskve iz strateških razloga, uključujući i sukobe sa Sirijom i Iranom.

 

Erdogan se nudi kao posrednik

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan želi da danas, u nedjelju, razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, obajvili su turski državni mediji pozivajući se na portparola Erdogana. Turska, koja ima bliske veze sa Rusijom i Ukrajinom, više puta se nudila kao posrednik.

Prema riječima portparola, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan će tokom razgovora pozvati Putina da zaustavi invaziju na Ukrajinu. Erdogan će takođe tražiti od Putina da pruži šansu prekidu vatre i uspostavi humanitarne koridore, rekao je portparol vlade Ibrahim Kalin u Istanbulu.

Međutim, Turska ne planira da se pridruži sankcijama protiv Rusije. „Ne želimo da budemo gurnuti u poziciju da postanemo strana u ratu. Moramo da budemo u mogućnosti da razgovaramo sa obje strane.”

Borel: Ko drugi osim Kine?

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbijednost Žozep Borel još jednom je zagovarao posredovanje Kine u ukrajinskom sukobu.

 

„Nema alternative. Mi (Evropljani) ne možemo da budemo posrednici, to je jasno (…) A ne mogu da budu ni SAD. Ko drugi? To mora da bude Kina, uvjeren sam u to”, rekao je Borel u intervjuu španskom listu „El Mundo”. Međutim, španski političar je priznao da još nema konkretnih razgovora o posredovanju Pekinga.

Novi razgovori između Moskve i Kijeva

Kijev je u međuvremenu saopštio da će se nastavak direktnih razgovora između Ukrajine i Rusije održati u ponedjeljak.

„Treća runda pregovora održaće se u ponedjeljak”, napisao je David Arahamija, vođa ukrajinske delegacije iz vladajuće stranke Sluga naroda na Fejsbuku. On nije iznio nikakve detalje.

Kasnije je ruski spoljni političar Leonid Slucki na ruskoj državnoj televiziji rekao: „Treći krug zaista može da se održi u narednih nekoliko dana. Moguće je u ponedjeljak, 7. marta.”

Na drugoj rundi pregovora između Ukrajine i Rusije u zapadnoj Bjelorusiji, obje strane su se složile da stvore humanitarne koridore za izvlačenje civila iz zona borbenih dejstava. Međutim, evakuacija ukrajinskog lučkog grada Mariupolja nije uspjela. Obje strane su jedna drugu optuživale za kršenje dogovorenog prekida vatre. Moskva je potom saopštila da će nastaviti sa napadima na gradove Mariupolj i Volnovaha.

 

Putin upozorio na stvaranje zone zabrane letova

Vladimir Putin još jednom je upozorio druge države da ne učestvuju u stvaranju i nadgledanju zone zabrane letova u Ukrajini. Ruska vlada bi to vidjela kao „učešće u oružanom sukobu” i prijetnju za svoju vojsku. Iste sekunde ćemo ih smatrati učesnicima vojnog sukoba i ne bi bilo važno gdje su oni član”, rekao je Putin.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je NATO da omogući takvu zonu zabrane letova. NATO to odbija.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je zemlje EU i NATO da prekinu isporuku oružja Ukrajini. Moskvu posebno zabrinjiva da bi protivvazdušne rakete tipa „stinger” mogle da dospiju u ruke terorista, javila je agencija RIA.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.