Putin se slavi u Beogradu

„Širom svijeta se osuđuje ruski napad na Ukrajinu. Ali u Srbiji su ljudi izašli na ulice i slavili Putinov pohod“, piše portal uglednog nedjeljnika Špigel o demonstracijama u Beogradu.
Ilustracija: Nader Rahmani
Ilustracija: Nader Rahmani
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Juče je oko hiljadu „proruskih demonstranata izašlo na ulice kako bi izrazili podršku za ruski upad u Ukrajinu. Sa ruskim zastavama i slikama šefa Kremlja Vladimra Putina demonstranti su prošli kroz centar grada“, navodi se u izvještaju.

„Ukrajina se oslobađa od neonacista“, rekao je Nikola Babić (22), jedan od demonstranata, za agenciju AFP. „Nadamo se da će Rusi, naša braća, osloboditi zemlju i cijeli svijet“, dodao je mladić.

Na protest koji je počeo ispred spomenika caru Nikolaju, a završio se pred ruskom ambasadom, pozvao je niz ekstremno desničarskih organizacija i stranaka. Okupljenima su se obratili Damnjan Knežević iz Narodne patrole i Mladen Obradović iz Obraza.

„Solidarni protest u Beogradu – u znak solidarnosti sa Rusijom koja bombarduje ukrajinske gradove“, napisao je na Tviteru njemački novinar Mihael Martens. „Ne, ovo nisu SVI Srbi. Samo oni najodvratniji među njima – ali ima ih prilično, kao što vidite.“

Srbija između dvije vatre

Kako se navodi u izvještaju koji prenose njemački portali, brojni Srbi podržavaju Putina, a posljednjih dana je niz beogradskih medija opravdavao i branio agresiju na Ukrajinu.

„Na Generalnoj skupštini UN-a je Srbija doduše glasala za rezoluciju kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Ali zemlja se nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije. Srbija je jako zavisna od Rusije u pogledu energetike“, dodaje se u izvještaju.

Posljednjih dana su inače dopisnici njemačkih listova ocijenili da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odabrao „hod po žici“ u ukrajinskoj krizi ili da je u pitanju „politički kameleon“ koji je navikao da se slika i sa Putinom i sa bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.