Pokazali smo da se jedinstvom može mnogo

Emaneta je mnogo. Jedan od glavnih u sistemu koji nije domovinski prostor jeste da Bošnjaci svoju vjeru i naciju predstave na najljepši način, onako kakva ona i jeste.
Izet ef. Bibić: Ponosim se aktivistima džemata Fedžr, pokazali smo da se jedinstvom može mnogo_6222bb50bc920.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Sloga kuću gradi – rečenica je koju smo mnogo puta do sada čuli. Ali, svaka kuća je uspješna i stabilna onoliko koliko joj je dobar domaćin. Glavni imam njemačke regije Bayern i prvi čovjek džemata Fedžr Izet ef. Bibić primjer je kako oko sebe okupiti plejadu svestranih ljudi, od najmlađih do onih najstarijih. Kada se svi iskreno okupe oko jedne ideje koja je sveta svakom Bošnjaku – uspjeh je neminovan. Glavni cilj je, podvlači, ostaviti budućim generacijama jasno trasiran put koji će nastaviti.

“U kontinuitetu od 1994. godine pa sve do današnjih dana nastojimo da ispunimo svrhu postojanja ovog džemata, a to je očuvanje vjerskog i kulturnog života, očuvanje naše vjere, naše svijesti o našoj naciji i mjesta odakle dolazimo. Ne samo da želimo to da očuvamo, već to želimo da prebacimo i da damo našim budućim generacijama da i oni znaju odakle im dolaze njihovi korijeni, odakle su im njihovi preci, da to pomno čuvaju. Naravno, to možemo uspjeti samo ukoliko imamo zdrave i jake institucije, pa smo zato krenuli da izgrađujemo jake centre koji će pružiti sve ono što će poboljšati rad i realizaciju zamišljenog – a to je očuvanje naše vjere, kulture i tradicije i našeg nacionalnog bića”, kazao je Izet ef. Bibić.

Emaneta je mnogo. Jedan od glavnih u sistemu koji nije domovinski prostor jeste da Bošnjaci svoju vjeru i naciju predstave na najljepši način, onako kakva ona i jeste.
“Na nas je emanet da pokažemo našim komšijama kakvi su muslimani, da su oni miroljubivi, vrijedni, radni i pošteni ljudi, čestiti i iskreni. To je još jedan u nizu emaneta koji nas je pokrenuo da krenemo u ovaj projekat kupovine dodatnog prostora, pa će inšallah, kada se sve ovo završi, džemat Fedžr biti vlasnik 1150 kvadratnih metara. To je jedan veliki prostor i nadam se da će on ponuditi generalno Bošnjacima, neovisno odakle oni dolazili, sve ono što im je potrebno u očuvanju spomenutog”, dodao je Bibić.

Prvi među jednakima – veliki je ponos, ali i veliki emanet. Teret je to, navodi Bibić, koji ne može iznijeti imam kao jedinka. Ali je, završava, uz dobar tim ljudi oko sebe lahko nizati pobjede.
“Ponosim se aktivistima džemata Fedžr, tim mladim ljudima koji su uvijek tu sa mnom, uz mene. Dakle, ja jesam taj neko ko je isturen ispred njih, ali da nije njih iza leđa da mi pomažu, daju krila i vjetar u leđa, koji pomažu da se sve ideje realizuju – sigurno ovoga ne bismo imali. I ono što krasi džemat Fedžr, a što je mislim unikatno na prostoru cijele dijaspore, a mislim i matice, jeste jedna velika ekipa iskrenih insana koji su prihvatili ideje i vrijednosti za koje se borim, čvrsto ih ugrabili i ja mislim da je sa takvim ljudima lahko dolaziti do pobjeda”, zaključio je Izet ef. Bibić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.