Trenutno nema bojazni od umanjenja zaliha hrane u Srbiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nema potrebe za pojačanim potrošačkim ponašanjem gdje će se kupovati veće količine ulja i brašna.
Nicos Zervos
Nicos Zervos
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Rast cijena i inflacija zavisit će od intenziteta I trajanja rata u Ukrajini. Kraj se, nažalost, ne nazire, a ekonomska situacija sve je lošija. Srbija raspolaže robnim rezervama, zalihama gasa, nafte, uglja, ali i to je na određeno vrijeme, za nešto više od dva mjeseca.

“U tom periodu cijene će biti amortizovane. Možda da se u tom periodu riješi sukob pa dođe do neke amortizacije . Gledajući sad statistiku da je cijena nafte jutros već preko 112 dolara po barelu, cijena gasa katastrofalno visoka 2300 dolara i to je ono što je i prijećeno s ruske strane šta će se desiti ako se zaustavi Sjevrni tok 2. U nekim zemljama iznosi čak tri hiljade dolara što je katastrofalno.

Kada smo govorili o energetskoj krizi cijena je, da podsjetim, iznosila do 920 dolara. Nafta raste, ugalj koji je skočio na 462 dolara, cijena pšenice, kukuruza ali predsjednik je najavio da u depoima imamo oko 123 miliona kubnih metara gasa, pšenice i za sada je situacija što se prehrambenih proizvoda tiče, osnovnih životnih namirnica, stabilna.

Trenutno nema bojazni od umanjenja zaliha u Srbiji. Nema potrebe za pojačanim potrošačkim ponašanjem gdje će se kupovati veće količine ulja i brašna. Toga zaista ima. Ako dođe do toga imat ćemo indiokatore. Država će reagovati tako što se smanjiti izvoz i fokusirati se na domaće tržište”, kaže Haris Zogić ekonomski analitičar.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.