Nema druge, Ukrajina i Bosna zajedno u Europsku Uniju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ovo nije obično pismo, već ozbiljan zahtjev ispred civiliziranih bosanskih građana, koji u vama vide zdrav razum
Ilustracija: Neil Webb
Ilustracija: Neil Webb
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ursula von der Leyen,
predsjednica Europske komisije

Josep Borrell,
visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Poštovani,
Nadam se da će vas moje pismo zateći u dobrom zdravlju.

Znam, niste u dobrom raspoloženju zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ali, želim da znate da smo mi u Bosni zabrinutiji od vas zbog ruske invazije na Ukrajinu. Mi smo preživjeli sve što sada preživljava Ukrajina. Preživjeli smo srpski genocid.

Ni nakon trideset godina od srpske invazije na Bosnu i genocida nad bosanskim narodom, mi se ne osjećamo ništa sigurnije. Imamo objektivni strah od nove srpske agresije na Bosnu i novog srpskog genocida nad bosanskim narodom, ovoga puta uz svesrdnu podršku i pomoć Rusije.

Treba li vas podsjećati da je Rusija “prošetala” raketni sistem “S-400” kroz Srbiju i po prvi put ga upotrijebila na vojnoj vježbi van svoje teritorije. Sistem je u Srbiju dopremljen u okviru zajedničke vojne vježbe “Slavenski štit 2019”. Također, na vježbi je angažiran i raketni sistem Pancir S-1, koji je Srbija već kupila od Rusije. Uostalom, Vladimir Putim se javno pohvalio da u Europi ima Srbiju za partnera, politički i vojno.

U toku ruske invazije na Ukrajinu, srpski član predsjedništva bosanske države Milorad Dodik imao je ekskluzivni telefonski poziv od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, a šta bi drugo bilo već da Dodika ohrabri na njegovom iredentističkom i secesionističkom putu te da podrži njegovu negaciju postojanja bosanske države, kao što Lavrav negira postojanje države Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski se dosjetio pa je potpisao 28. februara, 2022. god. zahtjev po ubrzanoj proceduri za članstvo Ukrajine u EU. Evropski parlament je sutradan prihvatio njegovu molbu. Odmah je počela posebna procedura prijema Ukrajine u punopravno članstvo EU.

Bosna čeka trideset godina na članstvo u Europsku uniju i NATO. Nama u Bosni, zaista, nije jasno zašto nas toliko ispitujete i mučite oko članstva u EU i NATO. Ne samo da nije opasnost za Europu, već je Bosna za Europu dobit, kao jedinstveno multietničko društvo sa vjekovnom kulturom suživota i tolerancije.

Poštovana gospođo Ursula von der Leyen i gospodine Josep Borrell, vrijeme je da shvatite koliko je važno za europski i svjetski mir i sigurnost da bosansko društvo i država zajedno sa ukrajinskim društvom i državom imaju vašu pažnju i podršku da po ubrzanoj proceduri zajedno budu primljeni u članstvo Europske unije.

Nije još uvijek kasno da ispravite grešku prema Bosni, koja ima iskustvo genocida bez želje za osvetom i koja, baš zbog toga, zaslužuje vaš pažnju i brigu, kao što i Ukrajina zaslužuje vašu pažnju i brigu da joj se ne bi dogodilo ono što se dogodilo Bosni – genocid zbog ravnodušnosti Europe.

Ovo nije obično pismo, već ozbiljan zahtjev ispred civiliziranih bosanskih građana, koji u vama vide zdrav razum da odmah i bezuvjetno otvorite proceduru za članstvo bosanskog društva i države u EU i NATO prije nego bude kasno, prije nego Srbija i Milorad Dodik dobiju zeleno svjetlo od Rusije da urade isto što sada Rusija radi u Ukrajini.

U nadi da ćete ovo pismo pročitati u dobroj volji i ovaj zahtjev za bosansko članstvo u EU i NATO shvatiti ozbiljno, primite izraze mojeg osobitog poštovanja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.