Promovisan “Pazarluk” Hamze Halilovića

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
“Čovjek svuda nosi sebe i to je poruka. Stanje i bogatstvo duha je ono čemu treba težiti i to je poruka ove knjige.”
Promovisan “Pazarluk” Hamze Halilovića_621ffa30af8db.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U Kulturnom centru Novi Pazar u toku je promocija knjige poezije Hamze Halilovića ”Pazarluk”. O knjizi, odnosno poeziji mladog pjesnika govore književnici Šaban Šarenkapić i Zehnija Bulić.

Knjigu je objavilo Bošnjačko udruženje književnika Sandžaka BUKS. Književnik i predsednik BUKS-a Zehnija Bulić  kazao je da Halilovićeva knjiga ima poruku i uticaj.

“Svojim naslovom sugeriše ulazak kroz kapiju i otvor kojim će se ući na stazu sa koje se sve ljepše vidi. Takođe jedna od osobina knjige je da ima veoma izgrađen jezik. U značajnoj mjeri prisutni su turcizmi. Zajednička svojstva koja provejavaju kroz Pazarluk su čistota, plemenitost i lekovitost” kazao je Bulić.

Teme su sagledane kroz etiku i religiju. Književnik Šaban Šarenkapić kazao je da su rijetke i vrijedne prve knjige koje “zauzmu čovjekovu dušu”, kakav je slučaj sa Halilovićevim “Pazarlukom”.

“Otvorenost prema sebi, drugome i usresređenost na dobro i lijepo je ono bez čega nema velike umjetnosti. U knjizi ima puno umjetnosti zato što ima puno čovjeka” kazao je Šarenkapić.

Autor knjige poezije “Pazarluk” Hamza Halilović kazao je da je knjiga ugledala svjetlost dana u pravom trenutku.

“Poezija sazrijeva sa autorom, kako sazrijeva i njegova misao. Ipak potrudio sam se da je napišem čitljivim i jednostavnim jezikom. Određene situacije kojima sam prisustvovao htio sam da prikažem i vama, bilo da su one iz Pazara, Beograda i Pariza. No čovjek svuda nosi sebe i to je poruka. Stanje i bogatstvo duha je ono čemu treba težiti i to je poruka ove knjige” kazao je Halilović.

Zehra Mušović izvela je nekoliko kompozicija na flauti.

Promocija Halilovićevog prvenca izazvala je velike i neočekivano interosvanje književne publike, pa je sala galerije MMC-a bila večeras puna.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.