Humanoidni robot meri krvni pritisak dodirom

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dodeljivanje rutinskih medicinskih zadataka, kao što je merenje krvnog pritiska, robotima zvuči kao privlačan način da preopterećeni zdravstveni sistemi oslobode zdravstvene radnike za složenije i zahtevnije poslove.
Humanoidni robot meri krvni pritisak dodirom_621d582f28858.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Istraživači sa Univerziteta Simon Fraser u Kanadi napravili su humanoidnog robota koji može da meri krvni pritisak dodirivanjem grudi pacijenta.

Praćenje krvnog pritiska je suštinsko medicinsko dijagnostičko sredstvo

Robot koristi senzore na vrhovima prstiju da izvrši merenja. Inspirisani pijavicama koje sišu krv, senzori suvih elektroda utvrđuju krvni pritisak kombinovanjem očitavanja elektrokardiograma (EKG) i fotopletizmograma (PPG). Kanadski tim se nada da bi tehnologija mogla da pomogne u automatizaciji rutinskih medicinskih procedura, kao i da obezbedi meru bezbednosti za pacijente i zdravstveno osoblje smanjenjem ličnih interakcija tokom pandemije COVID-19.

Dodeljivanje rutinskih medicinskih zadataka, kao što je merenje krvnog pritiska, robotima zvuči kao privlačan način da preopterećeni zdravstveni sistemi oslobode zdravstvene radnike za složenije i zahtevnije poslove. Ova nova tehnologija je korak u tom pravcu, a dotični robot može meriti krvni pritisak jednostavnim dodirivanjem grudi pacijenta, zahvaljujući jedinstvenim senzorima koje poseduje. Senzori dele neobične dizajnerske inspiracije, kombinujući drevnu umetnost origamija sa bioinspiracijom u obliku pijavice. Nakon postavljanja svojih senzora na grudi pacijenta, robot dobija očitavanja EKG i PPG, a zatim koristi algoritme da zaključi dijastolni i sistolni krvni pritisak.

Istraživači se nadaju da bi takvi humanoidni roboti mogli da pomognu u automatizaciji merenja krvnog pritiska u klinikama, a potencijalno bi se mogli pokazati korisnim za praćenje zdravlja starijih ljudi u ustanovama za specijalnu negu. Praćenje krvnog pritiska je suštinsko medicinsko dijagnostičko sredstvo za mnoge hronične bolesti i opšte dobro zdravlje. Upotreba senzorskih robota u medicinskim zdravstvenim sistemima ima značajne prednosti, jer mogu pomoći zdravstvenim radnicima u praćenju vitalnih znakova pacijenata dok stvaraju prijateljsko okruženje za one pacijente koji će možda morati da budu izolovani.

Robotika nudi obećavajuću metodu za ublažavanje rizika i poboljšanje efikasnosti i kvaliteta nege pacijenata kao fokusirana tehnologija zdravstvene nege na daljinu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.