Krupnim promjenama do podizanja životnog standarda u Sandžaku

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Osnovne stvari koje su riješene u većem dijelu Srbije mi još uvijek sanjamo u Sandžaku od autoputa, gasovoda, željenice do aerodroma…
Zukorlić na RTS-u: Krupnim promjenama do podizanja životnog standarda u Sandžaku_621e1e31307b9.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U međupartijskom dijalogu u Jutarnjem programu RTS-a izborni program predstavio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić.

Nosilac liste “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja” Usame Zukorlić ističe da je njegov otac rhm. muftija Muamer Zukorlić u Srbiji ustanovio jednu vrstu politike koja nije bila tipična u prošlosti.

“Većina političara zastupa politiku ili-ili, ili moje ili vaše, insistiraju samo na onome što je njihov program, nemajući razumijevanja za neku vrstu kompromisa. Muftija je donio tu vrstu politike i-i, gdje će se uvažiti interesi različitih strana”, objašnjava Zukorlić.

Ističe da kao Stranka pravde i pomirenja baštine pravdu i pomirenje – pomirenje unutar korpusa, ali i među korpusima.

“Ipak, pravda nam je iznad pomirenja. Samim tim što je Muftija dao ime stranci, ovjerio je tu vrstu politike dokle god budemo djelovali na političkoj sceni Srbije”, naglašava Zukorlić.

Kaže da postoji mnogo sličnosti između Saveza vojvođanskih Mađara i Stranke pravde i pomirenja.

“Trudimo se da budemo lideri Bošnjaka, ali ne samo Bošnjaka u Srbiji, već i drugih nacionalnih zajednica koje smatraju Stranku pravde i pomirenja liderom nacionalnih pitanja u Srbiji. Zato u našoj stranci nisu članovi samo Bošnjaci već i brojne druge nacionalne zajednice”, ističe Zukorlić.

Navodi da ne voli da koristi izraz manjine iako poštuje kako je to definisano u zakonima i Ustavu Srbiju.

“Smatram da nismo neka marginalizovana manjina u Srbiji već ravnopravni građani koji su sa jednakim pravima kao i većinski narod. U budućnosti želimo da neke krupne stvari uradimo, prije svega za prostor Sandžaka koji je vrlo siromašna regija na Balkanu”, ističe Zukorlić.

Kaže da su veliki infrastrukturni projekti zaobišli Sandžak i da zato sa Srpskom naprednom strankom imaju koalicioni sporazum u okviru kojeg su tretirali najvažnije projekte od suštinskog značaja za Sandžak.

“Sandžak je veoma siromašna regija. Brojni veliki infrastrukturni projekti su decenijama zaobilazili Sandžak. Kao Stranka pravde i pomirenja ćemo se založiti da napravimo trajne i korjenite promjene kako bi se podigao životni standard naroda na tom području. U sporazumu su tretirani krucijalni projekti. Osnovne stvari koje su riješene u većem dijelu Srbije mi još uvijek sanjamo u Sandžaku od autoputa, gasovoda, željenice do aerodroma…”, naglašava Zukorlić.

Zukorlić kazao da se zalaže za region Sandžaka sa nešto višim stepenom samouprave.

– Zalažemo se za decentralizaciju Srbije. Smatramo da je to korist države. Smatramo da je to u korist regionalnih odnosa naročito između Srbije i Crne Gore, ali sve se to može realizirati ulaskom Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju jer tamo živi koncept euro regiona za koji se mi zalažemo. To je prije svega ekonomski projekat koji za cilj ima podizanje razvoja Sandžaka koji je veoma zapostavljen svih ovih decenija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.