Putinovski pregovori o izbornom zakonu u BIH!

Postavite uslove i pregovarate samo ako će pristati na uslove. Ako ne pristanu, završite okupaciju, zgazite silom i postavite svoju vladu.
Ilustracija: Analisa Aza
Ilustracija: Analisa Aza
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predlažem da se pregovori o Izbornom zakonu od sada zovu Putinovski pregovori o izbornom zakonu u BiH.

Postavite uslove i pregovarate samo ako će pristati na uslove. Nema razlike između Čovićevog i pristupa Hrvatske Izborbnom zakonu i pristupa Putina o pregovorima u Ukrajini.

Pristanite na uslove i predajte se.

I Dodik će nakon Vučića reći da poštuje teritorijalni integritet, bez obzira što je Majkićka proklizala i izjavila glupost!

Da li će Srbija prestati sjediti na dvije stolice?

Izjava Vučića odnosno “Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije” je kompromis između zahtjeva EU (kvinta) i Rusije prema Srbiji ili brutalno tačno – kompromis između Rusije i EU zajednički pisan u kabinetu Vučića.

Nema osude, nema spominjanja agresije, nema sankcija za Rusiju.

Ovo je početak kraja sjedenja na dvije stolice Vučića. Izjavu je lijepo uobličio u neutralnom tonu, ali kada bude povlačio poteze, vidjet će se gdje ga vuče srce, a gdje razum ako ga ima.

EU i NATO su svjesni da Putin svaku tačku u Evropi u koju EU i NATO nisu došli na vrijeme, može pretvoriti u Ukrajinu, Bjelorusiju, Gruziju…

Pominjući poštivanje teritorijalnog integriteta, Vučić je zapravo govorio o Srbiji u kontekstu priznanja Kosova a ne o Ukrajini. Iako nama u Bosni izjava ide na ruku, nikada se Vuku ne može vjerovati…i Putin je pokazao da povlači vojsku sa granice, ali je “zalutala” u Ukraini.

Ako Srbija bude nasuprot Donjecku i Lugansku, onda je i nasuprot RS. Onda je i to poruka Dodiku u vezi sa separatističkim aktivnostima a on je već danas nekoliko sati prije izjave Vučića & Vijeća za nacionaalnu bezbjednost Srbije rekao da u RS nisu separatisti.

Privremeno povlačenje na rezervne položaje do vidnijeg ishoda rata i čekanja da Zelenski preda oružje.

U tom slijedu po izjavi Dodika, ni Vučić neće biti Putin koji je priznao Donjeck i Lugansk i krenuo na Ukrajinu i stvaranje Ruskog sveta.

Jesu li Vučić i Dodik započeli veliku promjenu stavova ili su se prepali da u bijesu, EU ne raznese male Putine i Donbase i male ruske svetove na Zapadnom Balkanu. Prije će biti ovo drugo. Ali svakako je u nepovoljnijem položaju Dodik nego Vučić, jer njegov stav dovodi Dodika u težu poziciju-svjesno!

HNS je nakon prve / prvobitne/ proruske Čovićeve izjave zapravo prepisao i potpisao zvanične stavove Hrvatske, Plenkovića i Milanovića. Čović se, jasno je, dan poslije zaklonio plaštom HNS-a koji slijedi Hrvatska: tako je zadovoljio i Ruse i Plenkovića a da lično ništa nije nazvao agresijom, a u izjavi nakon saopćenja HNS-a kojim se osuđuje agresija Rusije, opet je progovorio Putinovskim jezikom: za sada još nam Čović nije rekao da trebamo predati oružje da bi pregovarali ali to se podrazumjeva, već samo pregovarati o diktatu Izbornog zakona po mjeri Čovića i Hrvatske. E taj diktat zajednički izrečen od međunarodnih pregovarača, Hrvatske i Čovića je istovjetni Putinov diktat Ukrajini: predajte oružje, potpišite uslove koje postavljamo …Ili će biti kako mi kažemo ili ste gotovi!

Zato apelujem da se pregovori Izbornom zakonu od sada zovu „Putinovski pregovori o izbornom zakonu u BiH“. Postavite uslove i pregovarate samo ako će pristati na uslove. Ako ne pristanu, završite okupaciju, zgazite silom i postavite svoju vladu.

Naslušali smo se mi mnogo prijetnji, ucjena, ultimatuma… Ali Bosna je nadživjela sve svoje neprijatelje, i ostali su zabilježeni kao izdajnici i vlastite države i naroda!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.