Njet agresoru i osvajaču Putinu, na nezavisnu Ukrajinu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
“Da si barem jedanput uz Čajkovskog plakao, ne bi tude granice preskakao.”
Alex F
Alex F
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kako da otpočnem ovu moju priču, jad, bol i tugu u današnjem vremenu, kada još uvijek ginu ljudi i djeca, nevina i ničemu kriva, samo što moraju da brane svoju rodnu grudu Ukrajinu.

Prisjetih se iz nekadašnjih lijepih gimnazijskih dana, kada sam tako ushićeno i zadovoljno čitao i mnoga djela velikih svjetskih, odnosno Sovjetskih ili ruskih književnih velikana, kao što su to bili; Tolstoj, Puškin, Dostojevski, Jasenjin i ini, koji su plijenili moju dušu i veoma bogatilili moja životna saznaja o ljudima i njihovim sudbinama.

U današnje surovo vrijeme, kada gledam i slušam o brutalnoj agresiji Ruske Federacije i Putinove sile, na jednu divnu i lijepu Ukrajinu i njen glavni grad Kijev, moja prekrasna koloritna slika i duševna ljepota nadahnuća prekrasnih uspomena iz čestog boravka i spoznaja iz tadašnjeg velikog Sovjetskog saveza, u trenutku je splasnula i totalno potamnila, sa željom zaborava i nevjerice da se ovo evo u ovome vijeku može dešavati.

Upravo nailazim na citat Marija Mihaljevića na FB, uz zahvalnost:

NJEMU
Da si uživao u Jesenjinu
ili bar do pola pročitao Anu Karenjinu
ostavio bi na miru Ukrajinu.
Da si takvog soja
pa da si proučavao Tolstoja
okanio bi se svakog boja.
Da si se divio Puškinu
znao bi istinu,
a da si se smijao uz Iljfa i Petrova
razlikovao bi cvijeće od korova.
Da si barem jedanput uz Čajkovskog plakao
ne bi tude granice preskakao,
da ti je Dostojevski bio pri ruci
kad se nađes zbog dileme u muci
ne bi tu široku, divnu rusku dušu izgubio
pa ne bi sigurno nikoga ubio.

Dakle, kako sam to već i napomenuo, ćesto sam i duže vremena boravio kao inžinjer u velikom Sovjetskom Savezu, na specijalizaciji iz crne metalurgije i energetike.

Konkretno, radeći na izgradnji metalurškog kombinata u Smederevu sa visokom peći, prema sovjetskoj tehnologiji i tehničkim projektima, boravio sam u velikom sovjetskom metalurškom kombinatu, sjeverno od Moskve.

Gradeći, isto tako Termolektranu Gacko od 300 MW, po sovjetskoj tehnologiji i tehničkim projektima, imao sam prilike boraviti na brojnim termoelektranama u Kijevu i Ukrajini, kao i u velikim fabrikama „ Elektrosila „ u Lenjingradu (tadašnjem) ili u Donjecku u tvornicama elektro opreme za naše potrebe.

Kao i dobar znalac ruskoga jezika, omogućena mi je spoznaja i brojnih kulturnih, naučnih, sportskih i sveukupnih društvenih zbivanja i dostignuća ove velike sovjetske zajednice.

Jednom riječju, spoznaja te „ruske duše” od kulture, filma, pozorišta i knjževnosti do dječijih vrtića i dječije radosti u odgoju i vaspitanju, te sve do silne šahovske umjetnosti takozvane „ruske škole šaha” i njihovih brojnih šahovskih velikana i svjetskih prvaka, obogatili su sva moja ljudska saznanja i duševno nadahnuće, do ovdašnjih dana.

Zato, danas sa znatne vremenske distance, različita je slika i prilika svih ovih dešavanja i spoznaja, da se kao živa ljudska bića svi zajedno moramo i trebamo priupitati, čemu sve ovo i zašto Putin i njegova sila napada i uništava , nekadašnju zajedničku i bratsku državu Ukrajinu i njeno nevino stanovništvo.

Mi stariji, veoma dobro se prisjećamo i svake dobre starinske izgovorene poruke, primjera radi: „Uzdaj se u sebe i svoje…” znajući da je i Ukrajina bila nuklearna sila, ali su je 1994 godine nagovorili ili dogovorile velike sile, kao SAD,Velika Britanija i Rusija / tzv. Budimpeštanski memorandum / da se odrekne svoga nuklearnog oružja i programa i da sve prepusti Rusiji, uz njihovu garanciju nezavisnosti i bezbjednosti Ukrajine.

Međutim, sve to ništa nije značilo za Putina i njegovu silu invazije na Ukrajinu, već 2014 godine, a posebno sadašnju.

Svi ti papirnati Sporazumi, kada je u pitanju nuklearni program, za velike sile u određenom trenutku je samo „mrtvo slovo na papiru”, što je svakako i velika lekcija i za Sjevernu Koreju, donekle i Iran, izuizetna i životna lekcija koju su donekle naučile, odnosno da se neće odreći svojih nuklearnih bombi.

Kako to lijepo na FB napisa moj jaran Omer, da je u ovome slučaju Ukrajine, ponašanje i SAD i Evrope slično „ folklornom kolu „ dok se Putin neposredno i ubilački iživljava nad stanovništvom Ukrajine i ubija nedužne i nevine građane, a hiljade i hiljade njih tjera u izgnanstvo, ostavljajući ih i trajno bez svojih domova i vlastite imovine.

Postavlja se i pitanje, nije li to zaista izdaja od strane SAD i Evrope, jer dok oni sastanče i vijećaju, objavljuju suvoparne mjere sankcija i sl. Dotle Putim i njegova silna vojna sila ubija i uništava jednu nezavisnu i suverenu državu Ukrajinu, a na posljedicama svijetu samo ostaje da na vrijeme uči nove i realne lekcije svoga ponašanja i ličnoga obezbjeđenja od svih mogućih nedaća, bilo prirodnih ili rezultatom ljudskih gluposti.

Kao građanin, starijih godina, izvrsni poznavalac svjetskih prilika i odnosa, vrsni dugogodišnji šahista sa stvorenom ili urođenom sudbonosnom i svjetskom šahovskom porukom GENS UNA SUMUS / JEDAN SMO ROD , što mi je duboko urezena u mojim moždanim vijugama i ova poruka, da zaista trebamo tako živjeti i osjećati se kao jedan rod.

Danas se mirne duše i sopstvene savjesti, veoma pouzdano i sjećam dva vrhunska svjetska i Evropska čovjeka, koja su ostavili i takav neizbrisivi svijetli traga svoje ljudske ličnosti i ponašanja.

Znam, da se naša mladost toga pomalo mili nikako ne sjeća, a naši nacionalisti, kriminalci i lopovi i ne žele sjećati, našeg druga Tita, jedinog državnika i čovjeka koji je velikom Sovjetskom Savezu i njegovom moćniku Staljinu, u znanom periodu, glasno, javno i glasno rekao NJET.

U svojoj unutrašnjoj organizaciji uređenja velike i lijepe Juge, znao je i umio, svoje neprijatelje, nacionaliste, kriminalce i lopove smještati na Goli otok, kao destinaciju prevaspitavanja i učenja znanja za ljubav i poštivanje i sospstvene domovine, za koju su svoje živote žrtvovali mnogi naši najrođeniji.

Upravo ovi današnji događaji i surova agresija Putina na Ukrajinu, jedna je od istinskih i pravih potvrda značaja i vrijednsoti stava i ponašanja druga Tita.

Šta može zaustaviti Putina u njegovim agresorskim ubitačnim planovima, upravo iznosi i veliki strateg i šahovski svjetski genije, velemajstor Gari Kasparov. Kao dugogodišnji šahista i dobar poznavalac i „ ruske škole šaha „, kao istinski „ fan „ i naše šahovske poruke o jednome rodu, svakako se moram potsjetiti i istaći vrijednost i stav šahovskog genija i bivšeg svjetskog prvaka iz Sovjetskog saveza, Garija Kasparova.

“Odmah dajte Ukrajini vojnu podršku. Dajte im svo oružje, obavještajne informacije. Finansijski uništite Putinov ratni stroj. Zamrznite i zaplijenite ruske finansije te finansije njega i njegove bande. Izbacite Rusiju iz svake međunarodne i finansijske institucije, PACE, Interpol itd.”, ističe svjetski genije Gari Kasparov.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.