Jasan stav Njemačke i prema Rusiji i prema Ukrajini

Bit će bolno, ali ipak - konačno, misli naša glavna urednica Manuela Kasper-Claridge.
Wannapick Studio
Wannapick Studio
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

To je bio upečatljiv nastup kancelara Olafa Scholza pred njemačkim parlamentom o Ukrajini. Nema više ‘možda’ i ‘ako’ i politike hodanja na prstima. Njemačka će Ukrajini poslati i oružje i masovno uložiti u vlastitu vojsku. Time je počelo novo doba. To je kancelar sasvim jasno pokazao.

“Semafor koalicija” je pokazala jasan stav prema agresoru Rusiji. Konačno i saveznici u NATO-u, osobito u Baltičkim državama, gdje je tu Njemačka. Jer tamo se širi strah kako će Putin pored Ukrajine i njih poželjeti vratiti pod svoju palicu. Scholz je posve jasno rekao kako to neće trpjeti i kako čvrsto stoji uz svoje obaveze kao članice NATO-a.

Mora se tu reći – napokon. Jer tu se previše dugo taktiziralo i raspravljalo.

To neće biti bezbolno

Ali – i to je veoma važno – Scholz je opet ponovio kako je pomirenje Njemačke i Rusije bila i ostala povijesna zadaća njemačke politike. To je važna poruka građanima Rusije koji nipošto nisu tako složni kod ovog Putinovog rata protiv Ukrajine. To se vidi već i po brojnim prosvjedima u Rusiji.

Ali tu ne trebamo imati iluzija: to novo doba će Njemačku skupo koštati i bit će vjerojatno bolno. Bundeswehr će već ove godine dobiti dodatnih 100 milijardi eura. A to znači da će se negdje taj novac morati smanjiti.

Rusija treba biti izolirana iz svjetskog gospodarstva. Visoke cijene energenata, problemi u isporuci, možda i djelomični raspad tržišta sirovina… Sve se to može dogoditi u neposrednoj budućnosti. Tu Nijemci trebaju biti spremni. Tu i ova koalicija mora brzo pokazati alternative kako da zemlja izađe iz toga i kakve mjere treba poduzeti. Također i uz suradnju oporbe. Jer sad je potrebno zajedništvo. Ali bez da se prekine kritička polemika.

Važna poruka i Nijemcima i prijateljima

Ispravno je i da Njemačka sad konačno podržava isključenje ruskih banaka iz međunarodnog sustava novčanog transfera SWIFT. Posljedice svima moraju biti jasne i o tome se mora otvoreno razgovarati: lako se može dogoditi da dođe do prekida isporuke plina iz Rusije jer se taj plin zapravo ne može plaćati bez SWIFT-a. Uzvraćanje, ma koliko popularno i ispravno bilo, će biti skupo. A i sankcije često djeluju tek dugoročno.

Za ljude u Ukrajini koji se bore protiv ruskog agresora je ovo novo doba njemačke politike važna vijest. Sad i oni konačno znaju kako je Njemačka spremna i na više od poslati im tek nekoliko tisuća šljemova. To je važna poruka i kancelara i njegove vlade socijaldemokrata, zelenih i liberala. Takva jasna pozicija je Njemačkoj dugo – predugo nedostajala. Sad je tu. I dobro da je tako.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.