Jasan stav Njemačke i prema Rusiji i prema Ukrajini

Bit će bolno, ali ipak - konačno, misli naša glavna urednica Manuela Kasper-Claridge.
Wannapick Studio
Wannapick Studio
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

To je bio upečatljiv nastup kancelara Olafa Scholza pred njemačkim parlamentom o Ukrajini. Nema više ‘možda’ i ‘ako’ i politike hodanja na prstima. Njemačka će Ukrajini poslati i oružje i masovno uložiti u vlastitu vojsku. Time je počelo novo doba. To je kancelar sasvim jasno pokazao.

“Semafor koalicija” je pokazala jasan stav prema agresoru Rusiji. Konačno i saveznici u NATO-u, osobito u Baltičkim državama, gdje je tu Njemačka. Jer tamo se širi strah kako će Putin pored Ukrajine i njih poželjeti vratiti pod svoju palicu. Scholz je posve jasno rekao kako to neće trpjeti i kako čvrsto stoji uz svoje obaveze kao članice NATO-a.

Mora se tu reći – napokon. Jer tu se previše dugo taktiziralo i raspravljalo.

To neće biti bezbolno

Ali – i to je veoma važno – Scholz je opet ponovio kako je pomirenje Njemačke i Rusije bila i ostala povijesna zadaća njemačke politike. To je važna poruka građanima Rusije koji nipošto nisu tako složni kod ovog Putinovog rata protiv Ukrajine. To se vidi već i po brojnim prosvjedima u Rusiji.

Ali tu ne trebamo imati iluzija: to novo doba će Njemačku skupo koštati i bit će vjerojatno bolno. Bundeswehr će već ove godine dobiti dodatnih 100 milijardi eura. A to znači da će se negdje taj novac morati smanjiti.

Rusija treba biti izolirana iz svjetskog gospodarstva. Visoke cijene energenata, problemi u isporuci, možda i djelomični raspad tržišta sirovina… Sve se to može dogoditi u neposrednoj budućnosti. Tu Nijemci trebaju biti spremni. Tu i ova koalicija mora brzo pokazati alternative kako da zemlja izađe iz toga i kakve mjere treba poduzeti. Također i uz suradnju oporbe. Jer sad je potrebno zajedništvo. Ali bez da se prekine kritička polemika.

Važna poruka i Nijemcima i prijateljima

Ispravno je i da Njemačka sad konačno podržava isključenje ruskih banaka iz međunarodnog sustava novčanog transfera SWIFT. Posljedice svima moraju biti jasne i o tome se mora otvoreno razgovarati: lako se može dogoditi da dođe do prekida isporuke plina iz Rusije jer se taj plin zapravo ne može plaćati bez SWIFT-a. Uzvraćanje, ma koliko popularno i ispravno bilo, će biti skupo. A i sankcije često djeluju tek dugoročno.

Za ljude u Ukrajini koji se bore protiv ruskog agresora je ovo novo doba njemačke politike važna vijest. Sad i oni konačno znaju kako je Njemačka spremna i na više od poslati im tek nekoliko tisuća šljemova. To je važna poruka i kancelara i njegove vlade socijaldemokrata, zelenih i liberala. Takva jasna pozicija je Njemačkoj dugo – predugo nedostajala. Sad je tu. I dobro da je tako.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.