Intervju sa Nataliyom Fiyalka

Ovaj neprijatelj razumije, nažalost, samo jezik sile.
6CF70F40-CED5-45D5-A6A0-02B53375E6C9
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ukrajina se od 24. februara tekuće godine nalazi pod okupacijom trupa Ruske Federacije herojska odbrana Ukrajine i njenog teritorijalnog integriteta u XXI vijeku je primjer hraborsti i gerilske borbe naroda Ukrajine. O trenutnoj situaciji u Ukrajini razgovarali smo sa Natalyiom Fiyalka otpravnicom ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.

Kakva je situacija ovog trena u Ukrajini?

Trenutno ukrajinska vojska, terotorijalna odbrana i policija pruža ljuti i čvrsti otpor ruskom agresoru. Šok, koji je bilo ujutro prvog dana napada je sasvim prošao. Borbeni duh Ukrajinaca je sada na još većem nivou. Agresor je gađao po civilnim objektima, ima poginulih civila. Ovo samo pojača mržnju naroda prema ruskom agresoru i povećava našu odlučnost da se borimo. Sa druge strane, imamo već nekoliko stotina ruskih zarobljenika. Kod ruskih vojnika sve više širi se demoralizacija. Oni se osjećaju u Ukrajini sasvim nepoželjnim „gostima“. Ima sve više slučaja gerilskih akcija. Zarobljeni Rusi su strašno uplašeni.

U isto vrijeme ruska propagandna mašinerija totalno sakriva realno stanje na teranu od svojih građana. Rusija stalno širi dezinformacije sa ciljom provociranja i dizanjem panike među stanovništvnom Ukrajine. Ali svi ovi pokušaju nemaju uspjeha skoro nikakvog. Odaziv dobrovoljaca je toliko velik da naša teritorijalna odbrana nema ni dosta oruža da sve odmah primi u svoje redove!

Sasvim sigurno je sada da je ruski „blitzkrieg“  propao. Rusi su se zaustavili. Ukrajina će konačno dobiti oružje i municiju od drugih zemalja. Ukrajinska diplomatija je ostvarila značajnu pobjedu – krenula je procedura isključivanja Ruske Federacije iz SWIFT. Turska je zatvorila crnomorske moreuze za ruske brodove. Apsolutne većina Evrope i svijeta je uz Ukrajinu. Simpatije običnih ljudi su na našoj strani, jer Ukrajinci brane svoju zemlju protiv brutalne i ničim izazvane agresije.

Ukrajinci su izuzetno odlučni i ničega se ne plaše. Sad među nama je potpuno jednistvo, kojeg još valjda nikad nije bilo. Bitno je da izdržimo narednih 7-8 dana. Vrijeme radi za nas. Rusi nisu još uvijek zauzeli ni jedan veći ukrajinski grad. Trenutno uspješno traje odbrana Kijeva na kopnu sa sjeverne strane. Bilo je uništeno već nekoliko ruskih vazdušnih desanata u okolini Kijeva.

Da li ima nestašice struje i namirnica da li rade prodavnice?

Nema toga. Sve je pod kontrolo. Čitava vitalna infrastruktura po gradovima radi. Narod je mnogo organizovan i složan. Nema haosa.

Nazire li se kraj sukoba?

S obzirom na očigledan neuspjeh ruskog „brzog udara“, ruske kapacitete i sve jaču sveobuhvatnu podršku Ukrajine od strane međunarodne zajednice moramo izdržati još 7-9 dana. Vrijeme radi za nas. Niko nema na umu bilo šta u vezi neke kapitulacije. Samo pregovori na jednakim osnovama uz poštovanje ukrajinskih stavova.

Da li sukob predstavlja prijetnju miru u svijetu?

To je sasvim moguća opcija s obzirom na paranoju u glavi Putina. Rusija sada potcjenuje sve oko sebe. Ali vidimo da drastično se mjena prethodni slab stav Zapada. Svijet je uglavnom na strani Ukrajine kao strane koje je u pravu. Koja brani svoja ognjišta. Da se razumijemo – čak i maksimalno lojalna prema Ruskoj Federaciji, Njemačka sada je odlučila da pomogne Ukrajini oružjem!

Da li je na pomolu humanitarna kriza veliki broj Ukrajinaca doživljava svojevrsni egzodus?

Narod je veoma složan. Svi pomažu jedni drugima. Ovo daje jake emocije među svim građanima Ukrajine. Bratstvo i jedinstvo i sloga su kao nikada prije. Trenutno iz Ukrajine je otišlo do 150. hiljada ljudi. Ali realna većina je odlučna da se bori na svome tlu do zadnje kapi krvi. Trenutno nema, hvala Bogu, nikakve humanitarne katastrofe. Ali Rusi su do sada počinili više ratnih zločin protiv civila. Vojska Ruske Federacije gađa stambene zgrade, škole, vrtiće, bolnice. To je realnost, nažalost.

Na koji način spriječiti i zaustaviti ruskog agresora?

Ovaj neprijatelj razumije, nažalost, samo jezik sile. Mi smo u nekom smislu sad kao Finska 1939-e.

Što je najpotrebnije sada Ukrajini?

Oružje, novac, dobrovoljci. I maksimali udari od strane svijeta po ruskoj ekonomiji i reputaciji. Rusija mora da osjeti totalan prezir i gnušanje od strane međunarodne zajednice. Rusija mora da plati strašnu i užasnju cijenu za ovo nasilničku avanturu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.