Kvalitet a ne kvantitet dobrih djela

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Priča nam ukazuje da je druženje sa učenim ljudima uvijek produktivno.
Muftija sandžački na hutbi u džamiji Ahmeda vojvode: Kvalitet a ne kvantitet dobrih djela_621a294740ced.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević održao je jučer hutbu u džamiji Ahmed vojvode u prijestoljnici Sandžaka, Novom Pazaru.

U hutbi je komentirao jednu od najsadržajnijih dova koja se bilježi u vjerodostojnim hadisima kod Ebu Davuda a od poznatog ashaba Muaza ibn Džebela. Resulullah alejhi selam je podučio ovog plemenitog ashaba da na kraju svakog namaza izgovori sljedeće riječi : “Allahumme einni ala zikrike, ve šukrike ve husni ibadetike”! Što u prijevodu na bosanskom jeziku znači: “Gospodaru moj, pomozi mi da Te spominjem, zahvaljujem Ti se i na najljepši način ibadet izražavam”!

“Ova dova sadrži suštinu vjere. Prije svega hadis je dokaz da nema činjenja dobrih djela bez Božije podrške i pomoći. Spominjanje Allaha je jedan od najlakših i ujedno najbitnijih ibadeta ali koji čine samo najsretniji. Zahvalnost je temelj vjere, suprotno tome je nezahvalnost-kufr. I na kraju je smjernica za kvalitet u izražavanju ibadeta Stvoritelju jer kvantitet nije vrijedan sam po sebi. Najveći stepen dina-vjere jeste stalno se ponašati kao da gledamo Allaha ili u najmanju ruku imajući svijest da On stalno nas motri.
Dova se izgovara prije ili poslije selama u namazu a nema smetnje da se uči općenito bilo kada. Priča nam ukazuje da je druženje sa učenim ljudima uvijek produktivno”, zaključio je muftija Kujević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.