Održana još jedna tribina iz serijala “Na Božijem putu”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
“Budite ponosni na sve čime ste počašćeni. Ponosno nastavite tim putem”
Održana još jedna tribina iz serijala “Na Božijem putu”_62182f30e9463.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U amfiteatru FIS-a održana je još jedna u nizu tribina: “Na Božijem putu”.
O snazi i ponosu Bošnjaka govorila je prof. Alma Rizvanović, kao prvi izlagač na tribini. Ni poslije raznih progona, zastrašivanja i prijetnji, Bošnjaci su ostali svjesni svog kulturnog i nacionalnog identiteta.
“Ni onda kada su prepušteni sami sebi, bez ikakve podrške, bez vjerske i nacionalne elite, ti dobri Bošnjani nisu odustali. Pokušali su da nas asimiliraju, da nas pripoje drugima. Nekada su to činili privilegijama, nekada strahom i prijetnjama. Ali nisu uspjeli. I kako reče Miroslav Krleža: “Neka oprosti gospođa Evropa, ali jedino Bosna ima spomenike”. A šta radi Bošnjak na tim stećcima? Uspravno i ponosno stoji. Nikada ga nećete naći kako kleču, kako puzi. E to su Bošnjaci”, kazala je prof. Alma Rizvanović.

Bilo je i riječi o liku i djelu rahmetli muftije akademika Muamera Zukorlića.
“Muftija je postao nacionalni lider sa jasno trasiranim misijama uspavanih, a u posljednje vrijeme i nerijetko uplašenih Bošnjaka. U nedostatku institucija, on je bio institucija. I evo, večeras pred vama su izdanci tih institucija. Od dječijeg vrtića do Akademije. Čini mi se da nisam upoznala čovjeka koji je više volio Bošnjake i više volio da radi za Bošnjake. U svom poslu bio je perfektan, jer je znao da je perfektan rad put do konačne perfekcije”, poručila je Rizvanović.

Poseban gost izlagač bila je Mahija Kalač koja je došla iz Kanade. Osvrnula se na iznenadni odlazak sa ovog svijeta rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.
“Mnogi će reći zašto? Puno njih nije znalo koga smo imali? Tek nakon njegovog odlaska vidjećemo svi koga smo imali i šta smo izgubili i koliko se on borio za sve ono što je nama ostalo. On je dokaz da će vam Allah podariti lijep završetak, ako radite na Njegovom putu”, istakla je Mahija Kalač.

Uslijedila i posebna poruka mladima.
“Omladino, upamtite – vi ste ponos. Vama je sve omogućeno. Vama je Muftija ostavio sve, da slobodno hodate sa hidžabom ovom čaršijom. Budite ponosni na sve čime ste počašćeni. Ponosno nastavite tim putem”, kazala je Mahija Kalač.

Prva narodna poslanica sa hidžabom prof. dr Misala Pramenković bila je jedan od izlagača. Ponos je i velika odgovornost bila dostojanstveno nositi hidžab u Parlamentu.
“Ja sam imala tu čast i privilegiju, ali i odgovornost da budem prva žena sa hidžabom u Parlamentu Srbije. I ta vizija i ideja rahmetli Muftije je zaživjela. On je živio ono u šta je vjerovao. Bio je simbol dostojanstva i takvu je snagu i energiju ulivao u nas. Uspio je jedini od svih sve to implementirati kroz politiku. U toj prljavoj areni prezentirao je jednu potpuno drugačiju sliku”, kazala je prof. dr. Pramenković.

Serijal tribina: “Na Božijem putu” realizira se u organizaciji Matice bošnjačke.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.