Dodik kao srpski Putin u Bosni

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ne zna se ko je čiji alter ego, Putin Vučićev ili Vučić Putinov, ali se zna da se obojica služe sofističkim argumentima na način da im je to retoričko sredstvo za postizanje cilja.
Ilustracija: Herlinde Demaerel
Ilustracija: Herlinde Demaerel
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dana 24. 02. 2022 je Rusija, Vladimir Putin, izvršio invaziju na Ukrajinu, na Vladimira Zelenskog.
Dva slavenska „vladi – mira“ su od danas u stanju „vladi – rata“ u sjeni jednog ortodoksnog ili pravoslavnog krsta.

Niko ne zna koliko će to stanje rata potrajati i kakav će ishod biti, ali svima mora biti jasno da se u Kijevu događa povijesno-politička i vojna prekretnice ne samo za Europu, već i za cijeli svijet.

U stvari, svima mora biti jasno da se danas u Kijevu brišu etničke, nacionalne i vjerske granice, kao što su te granici izbrisane i u Bosni. Ostaje samo jedna granica, koja dijeli današnji svijet, a to je granica između civilizacije i necivilizacije, između slobode i ropstva, između istine i laži.

Sve je isto danas u Kijevu, kao što je jučer bilo u Sarajevu. Prvo se ubija istina da bi se oživjela laž o tome da ne postoji samostalna i samosvjesna država Ukrajina, kao što ne postoji ni samostalna i samosvjesna država Bosna.

Ta flagrantna laž je, dakle, dovoljan razlog Putinu da napadne „nepostojeću“ Ukrajinu da bi postala Rusija, kao što je to i za Dodika dovoljan razlog da svakodnevno napada „nepostojeću“ Bosnu da bi postala „srpski svet“, odnosno „velika Srbija“.

Dakle, mnogo je sličnosti između onoga što se danas događa na početku dvadeset prvog stoljeća s Ukrajinom i onoga što se jučer na kraju dvadesetog stoljeća događalo s Bosnom.

Ne zna se ko je čiji alter ego, Putin Vučićev ili Vučić Putinov, ali se zna da se obojica služe sofističkim argumentima na način da im je to retoričko sredstvo za postizanje cilja.

Putinov cilj je obnova sovjetskog carstva u Europi na Kavkazu po ruskofilskom receptu, a Vučiću je cilj obnova jugosloveneskog carstva na Balkanu i Europi po srbofilskom receptu.

Ničim izazvan, Aleksandra Vučić se sâm javio, tj., prijavio, na gotovs za rusku stvar, odnosno stavio se na stranu necivilizacije, ropstva i laži.

Ukrajina nije turski „islamski“ svijet, od kojeg Vučić i Dodik treba da brane Europu.

Ukrajina je slavenski „hrišćanski“ svijet u Europi, koji se razlikuje od Rusije samo po svojoj želji za svojim vlastitim civilizacijskim, slobodarskim i autohtonim nacionalnim, jezičkim, kulturnim i državnim identitetom.

To isto važi i za Bosnu, kojoj nije nikada smetalo višeetničko, višenacionalno i viševjersko okruženje, već joj je oduvijek smetalo varvarsko, robovlasničko i krivotvoreno ponašajne njenih susjeda u odnosu na njenu autohtonu naciju, državu i kulturu.

Ovo je prilika da u ime takve Bosne izrazim zahvalnost svima koji su bili u Bosni na strani civilizacije, slobode i istine te da ih pozovem da isto tako danas budu na strani Ukrajine a protiv Putinovog barbarstva, ropstva i laži.

Posebnu zahvalnost mi Bošnjaci/Bosanci dugujemo Americi, kao lideru civiliziranog svijeta, zato što je bila i ostala dosljedna na strani bosanske civilizacije, slobode i istine.

Nemam priliku da izravno izrazim dobrodošlicu novom američkom ambasadoru Michaelu Murphyju, ali imam potrebu da mu na ovaj način jasno i glasno javim da mi u Bosni shvaćamo povijesnu ulogu Amerike u očuvanju i razvijanju civiliziranog svijeta u suočavanju sa barbarstvom, kakvo se danas događa u Ukrajini, a sutra možda i na Balkanu, Europi i svijetu.

Osobno i svi oni koji prate i slijede moj put bez kalkulacije stojim hrabro i pouzdanu na strani civilizacije, slobode i istine danas u Ukrajini i sutra, ne daj Bože, opet u Bosni, jer Bosna ima svog Putina u osobi Dodika, koji će biti polaskan uz pomoć Vučića da uradi u Bosni isto ovo ako Putinov barbarizam prođe nekažnjeno u Ukrajini.

Allahu Svemogući, spasi nas od zla zlih ljudi! Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.