Povećanje cijena gasa, nafte a onda i namirnica zavisit će od intenziteta sukoba

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Srbija je sada između dvije vatre i sigurno ima pritisak i s jedne i s druge strane.
Ilustracija: Lisa Haney
Ilustracija: Lisa Haney
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Još nisu savladane posljedice pandemije korona virusom a svijet se, zbog sad već rata u Ukrajini suočava  s problemima na tržištu energenata, hrane, sirovina. Rusija je, između ostalog, najveći snabdjevač Evrope gasom i naftom a Rusija i Ukrajina najveći su izvoznici žitarica i uljarica. Zbog rasta cijena energenata može doći i do ubrzanja inflacije. Srbija je, kažu stručnjaci u veoma teškoj geoploitičkoj situaciji s jedne strane zbog dobrih odnosa s Rusijom a s druge zbog nastojanja za pridruživanjem evropskim integracijama.

“Srbija je sada između dvije vatre i sigurno ima pritisak i s jedne i s druge strane. Ekonomski gledano zavisi od ruskih energenata. Ono što, nažalost možemo očekivati i moramo konstatovati da će doći do povećanja cijena i gasa i nafte. Jutros je cijena nafte na londonskoj berzi skočila za pet posto i sad je preko sto dolara po barelu što je najviša cijena od 2014. godine. Ova povećanja dovode i do povećanja osnovnih životnih namirnica”, kaže Haris Zogić ekonomski analitičar.

Vlada Srbije ograničila je cijene goriva i osnovnih životnih namiranica na mjesec dana ali sva ograničenja samo kratkoročno mogu imati efekta.
“Srbija je u zaista teškoj situaciji. Ono što je olakšavajuće da nije članica NATO-a ni EU tako da akt ove dvije unije ne obavezuje direktno Srbiju, ali su ogromni pritisci. Svaka odluka sad može imati dugoročne posljedice. Sad morate birati ili da ekonomski ugrozite zemlju ako uvedete sankcije Rusiji ili da ugrozite evropske integracije. Ovo je, kažem, više politička analitika nego ekonomska ali mislim da će se pokušati zadržati pat pozicija do izbora.”

Srbija je, podsjeća Zogić, dala nalog za povećanje robnih rezervi. Ipak, s obzirom na veliku neizvjesnost  neminovno je i povećanje životnih namirnica a sve je opet vezano za intenzitet ili krajnost krize. Ne treba zaboraviti da su pored gasa i nafte koji su najzvučniji po pitanju porasta cijena, žitarica i uljarica, vrlo bitni i prevoz i transport.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.