Iza Orbanizma stoji Putinizam

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ukoliko Međunarodna zajednica ne bude reagovala na adekvatan način, ubrzo ćemo se suočiti sa velikom političko-ekonomskom krizom, koja će se odraziti i na cio svijet.
Ilustracija: Sebastien Thiabault
Ilustracija: Sebastien Thiabault
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sve češći su javni nastupi Hrvatskog predsjednika Milanovića, kao i Čovića sa nacionalističkim stavovima u kojima podržavaju Dodika u potpirivanju sukoba i tenzija u ovom dijelu Evrope.

Ono što je specifično za ovu strukturu jeste povezanost i saradnja Orbana sa ovim subjektima nemira, te se čini da ultrašovinistički savez u potpunosti jača.

Orban je taj koji je u cijeloj Evropi zagovorenik prokršćanskog izolovanog regija i to nedvosmisleno i otvoreno iznosi u široku javnost.

Stavovi poput onih da Evropu treba izolovati od muslimanske konfesije i neevropskih nacija, jasan su putokaz, kojim strijeme uplitati i druge države poput Bugarske, Slovenije i Makedonije.

I ako im to nije pošlo za rukom, kada je u pitanju Zajev, Orban svoju mrežu pokušava širiti, tražeći olahko saveznike.

On je taj koji je najavio da će uputiti 100 miliona eura pomoći RS, i td.

-Međutim, šta se krije iza svega?

Mađarska se nalazi danas u ogromnim unutrašnjim ekonomskim problemima, u kojima je i sama u dugovima. Ali ako uzmemo činjenicu da su svi pomenuti lideri pod instrukcijom jednog čovjeka, onda je to jasno, da se radi o jednom od lidera novog pokreta u Evropi, Vladimira Putina. Orban, Dodik i ostatak tima su samo produžena ruka, koja nastoji uspješno oslabiti stabilnost Evrope, vođena komandom velikog lidera.

Ovaj bivši agent, koji ima jasnu ambiciju i kristalno jasan san o velikim Sovjetima (doduše pod njegovom komandom) želi povratiti moć i dominaciju u svijetu, slabeći oponente, uspostavlja svoju stabilnost.

Svestan je mnopola kog drži u rukama, te saveza sa Kinom, gdje ga ne bi značajno oslabile ni sankcije međunarodne zajednice.

Pitanje je momenta kada će Putin pokrenuti velike invazije ka Ukrajni i Belorusiji.

Dok je Evropa ovisna od njegovog gasa, žitarica i električne energije, on koristi svoju poziciju, nebili se nametnuo kao dominantna ličnost globalnog procesa.

Ukoliko Međunarodna zajednica ne bude reagovala na adekvatan način, ubrzo ćemo se suočiti sa velikom političko-ekonomskom krizom, koja će se odraziti i na cio svijet.

Događaji u Crnoj Gori su također u tijesnoj koleraciji sa ljudima iz Orbanovog miljea, koji su jako bliski jednom dijelu vladajuće strukture u Crnoj Gori.

Nadam se samo da će podrška evropskoj Crnoj Gori biti jača od Putinove buke.”

Intervju za INMEDIJU, povodom Orbanovih istupa, situacije u Crnoj Gori i Putinovog uticaja na destabilizaciju Evrope.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.