Gdje žive najrjeđe životinjske vrste na svijetu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Kroz nacionalne parkove i održivi turizam prikupljaju se sredstva namjenjena finansiranju društava za zaštitu prirode.
Gdje žive najrjeđe životinjske vrste na svijetu?_62145833aedc6.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ostrvska država u zapadnom dijelu Tihog okeana, Filipini, dom je velikog broja različitih biljnih i životinjskih vrsta. Na više od 7600 ostrva rastu primjerci 5 procenata svih biljaka koje postoje na svijetu. Takođe, skoro polovina životinja koje nastanjuju ova ostrva ne mogu se vidjeti nigdje drugdje u svijetu, a svako ostrvo karakterišu različite vrste.

Uslovi života na ostrvima podstiču nastanak novih vrsta ili razvoj i podjelu određene vrste na nekoliko novih. Međutim, i ovaj ekološki raj je ugrožen uništavanjem staništa, njihovom fragmentacijom i pretvaranjem u obradive površine. Više od 700 autohtonih vrsta suočava se sa prijetnjama od izumiranja. U vrijeme globalne pandemije situacija se pogoršala, jer su organizacije za očuvanje prirode zabilježile povećanje ilegalnog ribolova i sječe rijetkih biljaka.

Ipak, napori za očuvanje staništa i biodiverziteta na Filipinima daju rezultate. Kroz nacionalne parkove i održivi turizam prikupljaju se sredstva namjenjena finansiranju društava za zaštitu prirode. U fokusu njihovih aktivnosti nalaze se neke od najrjeđih životinja na svijetu. Predstavljamo vam rijetke i simpatične vrste koje se mogu vidjeti samo na Filipinima.

Filipinski tarzijer

Filipinski tarzijer (ili avet) je drugi najmanji primat na svijetu. Prvi put je opisan 1894, ali jedna njegova osobina do nedavno je bila misterija. Kada bi naučnici uhvatili neki primjerak ove vrste,dešavalo se da životinja otvori usta kao da zavija, ali ne bi ispustila nikakav zvuk.

Ovakvo ponašanje je bilo posebno čudno jer su do tada zabilježeni razni zvukovi koje tarzijeri proizvode – od prodornog piska do nježnog zvuka poput pjesme ptica. Misterija je rješena 2012. godine kada su naučnici ustanovili da filipinski tarzijeri komuniciraju putem ultrazvuka, odnosno zvukova visokih frkvencija koje ljudsko uvo ne može da čuje.

Sa svojim velikim žućkastim očima i ušima poput slijepog miša, tarzijeri su noćni lovci. Zanimljivo je da se nakon lova uvijek vraćaju na isto drvo, što ih zapravo može dovesti u opasnost. Na ostrvu Bohol se nalazi rezervat gde se Filipinska tarzijer fondacija bori za očuvanje ove skoro ugrožene vrste.

Tamaru

Filipinci smatraju da je tamaru jedna od najljepših i najpopularnijih životinja na svijetu. Ipak, van FIlipina malo ko je uopšte čuo za ovu životinju. Tamaru je jedina autohtona vrsta goveda na Filipinima koja živi isključivo na ostrvu Mindoro.

Odlikuje ih sjajna crna dlaka i rogovi pozicionirani unazad. Iako je visok oko jednog metra, tamaru je prava divlja životinja koja je spremna da napadne svojim rogovima ukoliko osjeti prijetnju. Nažalost, meso ove žvotinje je veoma cjenjeno pa je često žrtva krivolova. Bolesti koje se javljaju kod drugih vrsta stoke takođe predstavljaju opasnost za tamarua. Tamaru je kritično ugrožena vrsta sa samo 600 jedinki preostalih u divljini.

Filipinski krokodil

Filipinski krokodil je najrjeđa vrsta krokodila na svijetu. Odrasle jedinke dostižu dužinu od 1,5 metara i jedva prelaze 13,5 kilograma, što ih čini i jednom od najmanjih vrsta krokodila. Omiljena hrana su im puževi i pacovi, dvije vrste koje na Filipinima donose puno štete poljoprivrednicima. Stoga, ova endemska vrsta pomaže uzgajivačima u kontroli populacije štetočina na pirinčanim poljima.Na zemlji je ostalo između 92 i 137 odraslih jedinki filipinskog krokodila. Ova kritično ugrožena vrsta često strada jer mnogi ljudi vjeruju da predstavlja prijetnju po život stoke ili njih samih.

Filipinski orao

Ova grabljivica bjeličastog stomaka i jedinstvene čupave krune od perja smatra se nacionalnom pticom Filipina. Hrani se majmunima i danas je skoro nemoguće vidjeti je u divljini jer je preostalo oko 400 odraslih parova ove vrste. Program zaštite filipinskog orla počeo je 1970-ih godina i od tada je spašeno 86 ptica.Faktor koji ima najveći uticaj na smanjenje njihove populacije je deforestacija. Samo jednom odraslom paru potrebno je između 40 i 110 kilometara kvadratnih za njihov dom u sezoni parenja, kao i visoka stabla za svijanje gnijezda i polaganje jaja. Međutim, samo 35 procenata filipinskih šuma je još uvijek netaknuto.

Dugo se mislilo da je ova vrsta blizak srodnik drugih velikih orlova kao što je južnoamerička harpija ili afrički krunasti orao. Međutim, DNK studije su pokazale da se filipinski orao znatno razlikuje i da predstavlja zasebnu kategoriju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.