„Sve ukazuje na skori totalni napad Rusije“

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uvjeren je da će Rusija uskoro izvršiti invaziju na Ukrajinu. U toj procjeni mu se pridružuju praktično svi zapadni zvaničnici. Prema njima, Moskva samo sprema povod za napad.
Ilustracija: Valentin Tkach
Ilustracija: Valentin Tkach
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Sve ukazuje na to da Rusija planira totalni napad na Ukrajinu”, rekao je generalni sekretar NATO-saveza Jens Stoltenberg za dnevnik njemačkog javnog servisa ARD. „Trupe se ne povlače, kako Rusija tvrdi, već se pojačavaju”, tvrdi Stoltenberg, koji je bio gost Minhenske konferencije o bezbjednosti.

Slično kao i američki predsjednik Džozef Bajden, Stoltenberg kaže da ima naznaka kako Rusija priprema „povod” za intervenciju. Stoltenberg govori i o „lažnim optužbama” za „genocid” nad Rusima u Donbasu, koje se čuju iz Moskve.

Prema njegovim riječima, jedan od uznemirujućih znakova je i evakuacija stanovništva iz proruskih separatističkih oblasti na istoku Ukrajine. Posljednjih dana su u regionu Donbasa zabilježena brojna kršenja dogovora o prekidu vatre i granatiranja.

Poziv na pregovore

Prema zapadnim izvorima, Rusija ima oko 150.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom. Kremlj međutim odbacuje navode da planira napad, tvrdeći da su u pitanju vojni manevri, te da će trupe biti povučene kada se vježbe završe.

Stoltenberg insistira na političkom rješenju krize: „Želimo da podstaknemo Rusiju da promijeni kurs i da sjedne sa nama (za pregovarački sto)”, rekao je on.

Generalni sekretar NATO nije konkretno odgovorio na zahtijev ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji je na konferenciji u Minhenu tražio tačan plan za ulazak Ukrajine u NATO. Ne radi se sada o članstvu Ukrajine, rekao je Stoltenberg, nego o tome „da li prihvatamo da jedna velesila poput Rusije pokušava da nasilno diktira drugoj zemlji šta smije, a šta ne smije da radi”.

Zabrinutost u Evropi

I njemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht kaže da je Rusija praktično sve pripremila za napad na Ukrajinu. „Nama bi bilo bolje da budemo spremni”, rekla je socijaldemokratska političarka.

Vlada kancelara Olafa Šolca više puta je poručila da bi uvela oštre sankcije Rusiji u slučaju napada, ali je odbila da naoružava Ukrajinu.

Apelima se pridružio i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Žozep Borelj. On je na marginama Minhenske konferencije o bezbijednosti rekao da ruske trupe „dovode u pitanje egzistenciju Ukrajine”. „Postoji opipljiva, snažna prijetnja. Ništa ne opravdava koncentraciju ovakve sile”, rekao je Borelj.

NATO je u subotu povukao zaposlene iz Kijeva na zapad zemlje ili u Brisel. Prethodno je niz zapadnih zemalja povukao osoblje ambasada i pozvao svoje građane da napuste Ukrajinu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.