Šta nam se to priprema u kuhinji Herceg Bosne?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
A mogli ste…baš ste mogli…sve to znati! Da Bosanac nikad neće Bosnu dati Pa po cijenu i života svoga.
Ilustracija: Bee Johnson
Ilustracija: Bee Johnson
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Čuvao sam se, ali se nisam uspio sačuvati od opakog virusa tzv “covid19” bio omikron ili kojih drugih dimenzija, više nije niti bitan.

Strogo i krajnje ozbiljno sam se pridržavao svih zaštitnih mjera struke, sa primitkom tri vakcine i četvrte protiv gripa, nošenjem maske i izbjegavanjem šireg društva okupljanjem, nije bilo dovoljno da izbjegnem ovoga neprijatelja ljudskoga zdravlja.

Upravo me je i potsjetio i na klice nacizma ili fašizma, protiv kojeg smo se borili godinama, kada smo se lažno nadali da smo ga uspjeli pobjediti i trajno eleminisati, on se pojavio u drugom obliku omikrona, odnosno ekstremnog nacionalizma, koji nas još ubitačnije razara u ovome vijeku našeg djelovanja.

Ostale su pritajene klice sa Blajburškog polja i Ravnogorskog gorja, tzv. ustaško- četničkih izroda iz prošlih ratova, sa njihovim nasljednicima iz agresorskog perioda, nedavnog genocidnog i urbicidnog perioda, njihovih sljedbenika.

Na scenu su stupili “blizanci razarači” ustaško- četničkih poriva, mržnje i zle krvi, u likovima guslara iz Laktaša Milorada Dodika i orguljaša iz mostarskih Bara Dragana Čovića.

Sa svojim guslarsko- orguljaškim orkestrom i pokojom trubom, nastavili su svirku po ideološkim matricama iz Karađorđeva, svojih idola i mentora Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.

Izrazito ili ortodoksni nacionalistički elementi, sa mržnjom i zlim nakanama, po scenariju uz pomoć svojih akademaca SANU i HANU, iz susjedstva i komšiluka, sa istoka i zapada, u ratnom periodu sa silnom ubitačnom artiljerijom, a u ovome mirnodopskom post dejtonskom periodu, nastavili su svojim lukavim i ciničnim fluidnim načinima i metodama urušavanja i domovine i njenoga sistema, ali sve po građanima ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Dok je veliko srpski gmizavac i trovač, prestavnik “srpskoga sveta” sa svojim vulgarnim i životinjskim nagonima i nastupima u kontinuitetu blatio, omalovažavao, istovremeno i pljačkao državnu i narodnu imovinu, lično se bogatio i dostigao do vile na Dedinju, taj švercer cigareta i kriminalac sa beogradskih ulica, guslar Milorad Dodik, prevazilazi sve crvene linije svoga hazarderskog, kretenskog i neljudskog ponašanja.

Zatvorio je u torove svojih svinjogojnih farmi i stočarske torove svoje Srbe, bez mozga i pameti, te uz gusle sa njima stalno igra Kozaračko kolo ili sa harmonikom u vlasti nekoj “domaćoj” svira i pjeva, kako njemu niko ništa ne može, a da li zaista i može još se nismo uvjerili, dok je i Crkva sa svojim vjerodostojnicima ispred Boga stala na njegovu stranu.

Vila Milorada Dodika na Dedinju

Za to vrijeme, upravo njegov “ blizanac razarač “ orguljaš iz Mostara Dragan Čović, u kontinuitetu, ali krajnje lukavim metodama “ latina “ priprema i čini slične rušilačke aktivnosti.

Dakle, na našoj sceni su u zloglasnom nacionalističkom i rušilačkom djelovanju, dvije izrazito nacionalističke stranke HDZ i SNSD, sa svojim čelnicima i istomišljenicima, pod mentorksim nadzorom uzpomoć njihovih dokazanih mentora, u ratu i miru, zlobnika i genocidaša iz Hrvatske i Srbije, sa sjenkama Slobodana i Franje, u likovima i nedjelima, sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Vila Dragana Čovića u Mostaru

Sa javnim aktivnostima i zlim namjerama rukovodstva iz RS-a u radu njihove Skupštine, veoma smo upoznati, dotle se njihov blizanac u Mostaru Dragan Čović i njihov HNS ( hrvatski narodni sabor ) upravo danas priprema za najavljenje njihove stavove, sa velom tajnovitosti, uz neposredne veoma lukave prijetnje u sadržaju njihovog vijećanja i zaključaka, koje kako kažu moraju poštovati svi Hrvati ove nam domovine.

Međutim i nisam siguran da to dopire do bosanskih Hrvata, koji su istinski katolici i vjernici, sušta suprotnost ovih svojih hercegovaca ili onih Tuđmanovi iz Hrvatske, te neće poštovati donešene zaključke,a za mnoge se očekuju na štetu naše jedine domovine i njenih građana.

Upravo u očekivanju početka zasjedanja u Mostaru njihovog HNS-a, na FB čitam i ovu poruku moje divne prijateljice iz Tuzle, gospođice Senade, čiji me tekstovi oduševljavaju, te sam joj podario i moju knjigu PROGNANIK U SVOME GRADU, kako bi se upoznala sa cjelovitom mojom golgotom, kao biranog gradskog vijećnika, a sve u nakanama ustaško-nacionalističke stranke HDZ-a i njegovih čelnika.

Senada Šahbegović iz Tuzle, u susret zasjedanju HNS-a, piše;

“Radobolja teče l’, teče…al’ oprati neće smeće.

Džaba ti je vodu slati, kal je kal, to ne mo’s sprati.

Gdje god kreneš smrad se čuje, širom Bosne otpuhuje.

Ali neće dovijeka…I za takve ima lijeka.

Pa ćeš slavit’ rođendane u krletki sve te dane

Pa da Bosna opet diše, jer te neće biti više!!!

I ne moraš Dodu zvati, jer tu ćete skupa spa’ti.

Možete se i zagrlit’, pa ko braća Bosnu sniti.

I sjetit’ se tih vremena, kada niste htjeli stati,

A mogli ste…baš ste mogli…sve to znati!!!

Da Bosanac nikad neće Bosnu dati

Pa po cijenu i života svoga.

I sve dok u grud’ma to veliko srce kuca i sve dok ga ima,

Uvijek će biti samo jedno i ništa drugo:

Sloboda narodu, a smrt fašistima!”

Upravo mi je prijateljica Senada napisala, kada pročita cijelu knjigu, moje golgote u gradu Mostaru, od strane “ ugroženih Hrvata “ i HDZ-a, rado će mi se javiti sa svojim razmišljanjem.

Hvala velika i iskrena, poštovanoj Senadi na divnim stihovima koje mi je podarila, kao da je dobro iupoznata sa skretanjem toka rijeke Radobolje od čimbenika Dragana Čovića i njegove ogromne “hacijende” u kriminalu i lopovlucima stečenu, kao i njegove partnerske odnose “ubitačnih blizanaca” sa Miloradom Dodikom, te njihovim vjerovatnim zajedničkim danima u tamnici novo izgrađenog kazneničkog zatvora u istočnom Sarajevu ili u Jasenici pored Mostara.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.