Olako shvatamo virtualni svijet

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Savjet je da vodimo računa šta radimo na internetu, koje linkove posjećujemo jer obično tu ima i lažnih stranica.
Ilustracija: Pierre Pierre
Ilustracija: Pierre Pierre
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Internet je jedan nesiguran kanal za komunikaciju i neophodno je voditi računa pogotovo koje podatke ostavljamo. Širok je krug ljudi koji bi mogli kreirati napade i uopšte ne mora biti informatičar. Dovoljno je da vješto kreira dobar mejl ili poruku  u kojoj se prvo traže ime i prezime, datum rođenja, da bi u nekoj sljedećoj prepisci došlo do trenutka kada se završava registracija s unošenjem korisničkog imena i pasvorda.

“Obično olako shvatamo taj virtualni svijet. Postavljamo slike, lične podatke a nismo svjesni šta se može desiti s ličnim podacima i da li zaista ostaju u nekoj bazi nakon brisanja. Čak na Fejzbuku i u onim politikama kada otvarate nalog, niko ne čita uslove a vjerovatno stoje upozorenja da sve što se postavi fejzbuk vjerovatno ima pravo da to trajno skladišti.

Ako postavimo neku sliku, a kasnije nam se ne sviđa ili bilo šta drugo pa izbrišemo dokument generalno niko nam ne garantuje da li je taj dokument izbrisan. Savjet je da vodimo računa šta radimo na internetu, koje linkove posjećujemo jer obično tu ima i lažnih stranica. U jednom  trenutku pojavi se identična stranica kao što je fejzbuk, Instagram, a niste ni svjesni da li je to ta stranica. Savjet je da pogledate da li je to ona autentična web stranica.

Presretanje ili preusmjeravanje na lažne stranice ima različit domen. Moramo voditi računa o svemu kao kad kupujemo proizvod u marketu iako fizički ne možemo uzeti možemo pogledati da li je to taj link i da li je nešto što nam se traži logično ili ne”, kaže prof.dr Muzafer Saračević prorektor za nauku UNINP.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.