Telegram blokirao 64 kanala

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Njemačka vlada već sedmicama vrši pritisak na Telegram - sada je messenger servis blokirao 64 kanala zbog poruka mržnje. Očigledno je došlo i do drugog razgovora predstavnika vlade sa menadžerima platforme Telegram.
MaxPixel
MaxPixel
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kao reakcija na pritiske savezne vlade, messenger servis Telegram blokirao je 64 kanala. Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova ARD-u je potvrdilo podatke navedene u izvještaju “Süddeutsche Zeitunga”. Do blokiranja je, kako je rečeno, došlo usljed pritiska Ministarstva unutrašnjih poslova i Saveznog ureda kriminalističke policije (BKA). 

BKA-a je Telegramu poslao odgovarajuće zahtjeve za brisanje, a do sada su, kako se navodi, 64 uzeta u obzir. Nakon govora mržnje i pozivanja na nasilje u chat grupama, savezna vlada stupila je u kontakt s Telegramom. Do prvog razgovora čelnika platforme i njemačke vlade došlo je početkom februara.

Komunikacija bez moderacije

Telegram ima reputaciju platforme koja dozvoljava objavljivanje bilo kakvog sadržaj bez moderacije. Veličina grupa ili prosljeđivanje poruka su gotovo neograničeni. Posebno tokom pandemije, takav pristup je privukao aktere koji su, zbog objavljivanja dezinformacija ili sadržaja mržnje, bili blokirani na platformama kao što su YouTube ili Facebook. Tako su se putem Telegrama organizovali radikalni protivnici korona politike.

Prema dobijenim informacijama, došlo je i do drugog razgovora na radnom nivou. Njemačka savezna vlada i Telegram žele “i dalje ostati u bliskom kontaktu”, rečeno je kasnije. To je, kako je istaknuto, obećao i osnivač Telegrama Pavel Durov.

Govor mržnje na Telegramu

Ministarstvo unutrašnjih poslova već duže vrijeme traži da se na Telegramu obrati pažnja na mržnju i govor mržnje i da se takvi sadržaji uklone sa platforme. Do sada, međutim, ruska kompanija sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije ispoštovala zakonsku obavezu za brisanje takvih sadržaja.

Savezna ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je za “Süddeutsche Zeitung” da u slučaju Telegram želi poduzeti konkretnu akciju. “Na Telegramu stalno doživljavamo nove valove mržnje i prijetnji protiv ljudi i protiv naše demokratije”, rekala je političarka SPD-a. “Telegram više ne smije biti žarište desničarskih ekstremista, teoretičara zavjere i drugih demagoga.”

Prijetnje smrću i druge opasne poruke mržnje trebale bi biti izbrisane i imati jasne kaznene posljedice, rekla je Faeser. Ona je sada prvu veliku akciju brisanja doživjela kao uspjeh pritiska na Telegram te istakla da je “Savezni ured kriminalističke policije značajno intenzivirao svoju istragu”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.