Nova vrsta meduze pronađena u Rovinju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sav materijal na osnovu kojega je opisana nova vrsta mora se čuvati u prirodnjačkim muzejima kako bi bio dostupan ostalim naučnicima za buduća istraživanja.
Nova vrsta meduze pronađena u Rovinju_620dc09f44964.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Novu vrstu meduze iz roda Aurelia za nauku su opisali i genetičkim metodama potvrdili naučnici s Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku, na osnovu jedne jedinke pronađene u Rovinju.

S tog univerziteta su saopštili da je nova vrsta meduze pronađena tokom boravka njihovih naučnika u Laboratoriji za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković”, pa je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida, a pronađena je za vrijeme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Water, a sprovedeno u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koje finansira Hrvatska fondacija za nauku, čiji je nosilac Institut za more i priobalje.

Prema pravilima struke, ističu sa Univerziteta, sav materijal na osnovu kojega je opisana nova vrsta mora se čuvati u prirodnjačkim muzejima kako bi bio dostupan ostalim naučnicima za buduća istraživanja, tako da je meduza sačuvana u Prirodnjačkom muzeju Dubrovnik.

Ovo je, napominju, već druga nova vrsta meduze opisana u poslednjih deset godina u Jadranu, nakon opisa vrste Mawia benovici iz 2014. koja je nazvana po hrvatskom planktologu i ekologu Adamu Benoviću (1943.-2011.).

Ekologija novoopisane vrste, kao i njeno porijeklo su još uvek nepoznati. Budući da se u Jadranu sve češće bilježe nove vrste organizama kao posljedica klimatskih promjena, postoji mogućnost i da je ova novootkrivena vrsta meduze pridošlica u Jadranu, navode sa dubrovačkog Univerziteta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.