AI robot – dadilja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Postoji i činjenica da oni verovatno neće biti odobreni za ispitivanja na ljudima, s obzirom na zakone o eksperimentisanju sa ljudskim fetusima.
AI robot – dadilja će se brinuti o ljudskim embrionima u veštačkim matericama_620c34cfc440f.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naučnici u Kini kreirali su sistem robota sa veštačkom inteligencijom koji brine o ljudskim embrionima koji rastu u veštačkim matericama.

Poslednji pokušaj da se upravlja brojem stanovnika

Kada pomislimo na ljude koje nadgleda veštačka inteligencija u veštačkim matericama, mislimo na distopijsku naučno-fantastičnu budućnost predstavljenu u „Matriksu“. Međutim, istraživači koji stoje iza ovog veoma stvarnog projekta veruju da će njihov novi sistem biti sila dobra koja će pomoći da se poveća broj stanovnika Kine — zemlja se trenutno suočava sa najnižom stopom nataliteta u poslednjih šest decenija.

Tim sa Instituta za biomedicinsko inženjerstvo i tehnologiju Suzhou u kineskoj istočnoj provinciji Jiangsu, dizajnirao je robota da stalno prati i brine o ljudskim embrionima prilagođavanjem ishrane, ugljen-dioksida i drugih važnih faktora u veštačkim embrionima. Oni tvrde da je nova veštačka materica uz pomoć robota sigurnija i efikasnija metoda za uzgoj embriona od prirodne materice, iako do sada nisu sprovedena ispitivanja na ljudima. Istraživači, koji su opisali svoj projekat u radu u časopisu Journal of Biomedical Engineering, objasnili su kako bi mogao da rangira embrione na osnovu njihovog razvojnog potencijala. U radu je takođe opisano kako su naučnici već testirali svoj sistem na životinjskim embrionima.

Istraživači kažu da bi njihov sistem mogao pomoći da se otkriju “mnoge nerešene misterije o fiziologiji tipičnog ljudskog embrionalnog razvoja”, kao i da „pruži teorijsku osnovu za rešavanje urođenih mana i drugih velikih problema reproduktivnog zdravlja“. Vredi napomenuti da je sistem istraživača u velikoj meri u fazi koncepta, a onda postoji i činjenica da oni verovatno neće biti odobreni za ispitivanja na ljudima, s obzirom na zakone o eksperimentisanju sa ljudskim fetusima.

Ipak, Kina ima donekle rezultate za kontroverzne eksperimente. U 2019. godini, na primer, naučnici iz Španije i Kine su se udružili da razviju hibridne embrione čoveka i majmuna. Štaviše, ako bi se situacija progresivno pogoršavala kada je u pitanju pad nataliteta u Kini, ne bi bilo neočekivano da ova država preduzme drastične mere kada je u pitanju kontrola veličine njenog stanovništva, kao što je to već radila u prošlosti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.