EU u funkciji politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Potpuna paraliza države. Potpuno nove okolnosti. Imaćemo potpuno izolovane Bošnjake, paraliziranu vojnu kommponentu i paralizirano sudstvo.
Ilustracija: Deanna Halsall
Ilustracija: Deanna Halsall
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pripremila je nacrt dokumenta kojim se razmatra pristup EU politike u Bosni i Hercegovini, a koji će se razmatrati na sjednici Vijeća EU za vanjske poslove 21. feburara.

Čekajući 19. februar i poboljšani Vance-Owenov Dayton 2 – Imamo faktičko reaktiviranje Vance-Owenovog plana, kojeg su, podsjetimo, prihvatile sve strane, osim Pala.

Kvaka u tom planu je bila što Hrvati u BiH dobijaju svoj ekskluzivni teritorij. Plan su prihvatili svi ostali akteri tog doba osim Karadžića i SPC-a (Atanasije Jevtić) jer nije podrzumjevao postojanje RS. Nedostaje Herceg Bosna i ekskluzivni hrvatski teritorij. Dakle, remodifikacija Vance-Owenovog plana u kojem postoji i RS. Usavršeni Vance Owenov plan.

Sprema li nam se velika konferencija koju će organizirati Turci sa Rusima i Amerikancima te Srbijom i Hrvatskom. Takvo što je bilo prihvatljivo Escobaru koji je prošle godine izjavio da mu je prihvatljivo uključenje Turske, Hrvatske i Srbije.

Situaciju u Ukrajini i nove aktivnosti Dodika na osnivanju vlastititog VSTV i oduzimanja državne imovine Čović će iskoristiti da pokrene hrvatsku samoupravu.
„Hrvatski odgovor“ kojim će dokazati ruski uticaj na Z. Balkanu i pomoć Dodiku da se disperzira fokus sa odluka NSRS.

Zato će čekati rat u Ukrajini i krenuti kad Rusi krenu – da bi se stekao utisak da je i BiH na ivici rata a jedini cilj je uplašiti Bošnjake i demokrate, Zelene i ljevičare u EP.

Potpuna paraliza države. Potpuno nove okolnosti. Imaćemo potpuno izolovane Bošnjake, paraliziranu vojnu kommponentu i paralizirano sudstvo.

Čeka se trenutak da Čović odustane od pregovora izbornom zakonu i da ih on i HNS na vanrednom zasjedanju proglase propalim.

Povlačenje Čovića iz pregovora o izbornom zakonu bio bi veliki bang za novo faktičko stanje na terenu u kojem ćemo imati hrvatsku samoupravu i oživljenu Herceg Bosnu i polusamostalnu RS.

Način na koji je Mostar bio Čovičev talac sada postaje cijela BiH s tim što sada na vlasti ostaju polusamostalna RS sa Dodikom na čelu i Hrvatska samouprava po modelu Ante Jelavića sa Čovićem na čelu.

Tad se čeka da se umiješa Turska i organizuje pregovore sa Rusima i Amerikancima pa da vidimo u čiju će zonu uticaja izolovani Bošnjaci izmedju polusamostalne RS i Hrvatske samouprave – u Hrvatsku ili Srpsku.

U tom kontektu važno je iščitati poruke posjete Manferda Webera BiH.
Kakve smo poruke dobili?

“Mi predstavljamo grupu EPP u EP, najveću političku porodicu u Evropi”, rekao je Weber.

Koja je poruka Bošnjacima od najveće političlke porodice u EU. Da je došla sa Željanom Zovko koja zastupa Čovićeve interese i interese Hrvatske. „Preduvjet za funkcioniranje države je da imamo izborni zakon koji onda funkcionira” – To nije rekao Dragan Čović već evropski pučani i Manfred Weber.

Manfred Weber (citat): “Dakle, preduvjet za funkcioniranje države je da imamo izborni zakon koji onda funkcionira. Molimo sve da investiraju u kompromis.”…Propast izborne reforme nije opcija uopšte. Osjetimo tenzije u zemlji, ali i šire. Tenzije unutar međunarodne zajednice. I hoću sve da podsjetim da je ovo historijski trenutak ne samo za BiH nego i za EU, pa između ostalog i zbog onoga što se dešava u Ukrajini. U ovakvoj situaciji potrebno nam je liderstvo, kompromis i naravno svjesnost o ovom historijskom trenutku. I moja ključna poruka je niko ne bi smio ustati od stola bez kompromisa”.

Tada se obratila i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko rekla je da upravo dolazak zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu u BiH pokazuje koliko Pučani razumiju kako žurno se želi riješiti Izborni zakon.

Zapravo se samo pravi pritisak na bosanski blok da prihvati Čovićeve želje, i time sebi nabaci omču oko vrata koje se više nikad nebi riješili.

Zato je najvažnije potaknuti pravosudni sistem da radi svoj posao, jer imaju odgovornost pred građanima Bosne kao i ostala 2 stuba vlasti, a njima baš nedostaje državotvorne svijesti i hrabrosti.

Autor je zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.