Biljka koja je osvojila planetu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Razlog za taj pobjednički marš preko Zemlje bila je njegova sposobnost da "hoda" i da se "sakrije".
Biljka koja je osvojila planetu zahvaljujući neobičnoj vještini – može da ‘hoda’ i da se ‘sakriva’_620b1d988e04b.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Avena barbata je vrsta divljeg ovsa poznata pod zajedničkim nazivom vitki divlji zob.

Ovaj divlji ovas je naučio da se prilagođava širokom spektru okruženja, a njegovi evolucioni mehanizmi dali su mu ogromnu prednost u odnosu na druge vrste ovsa.

Dom ove biljke su Centralna Azija i Sredozemni basen, ali se vremenom proširila širom planete, od Novog Zelanda i Južne Afrike do Urugvaja ili Finske. U Sjevernoj Americi najbolje uspijeva u Kaliforniji, gdje je prepoznata kao opasan invazivni korov koji je istisnuo autohtone trave. Razlog za taj pobjednički marš preko Zemlje bila je njegova sposobnost da “hoda” i da se “sakrije”.

Svaki klas je opremljen neobično dugačkim i tvrdim osjem. Ovaj dodatak je karakterističan za mnoge žitarice i niz drugih biljaka, ali ga samo nekoliko koristi u punoj mjeri. Najčešće je uključen u fotosintezu i štiti sjeme od spoljašnjih uticaja, ali kod ove biljke takođe obavlja funkciju “udova”.

Kada zreo klas padne na zemlju, počinje da traži pravo mjesto. Pod vrelim suncem, osje se uvija, a kada dobiju vlagu, ispravljaju se, pomažući klasu da se kreće. Ona nastavlja svoj put sve dok ne pronađe idealno sklonište – pukotinu ispod kamenja ili duboku pukotinu u zemlji, gdje se uspješno zakopava.

Zahvaljujući ovoj vještini, avena barbata ne samo da je uspješno osvajalla nove teritorije, već je i izbjegavala poljoprivrednike skrivajući se pod zemljom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.