“Ukoloniti preostale grafite posvećene Mladiću”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Mogu biti i novčano kažnjeni u iznosu od 500 do 10.000 eura na osnovu pomenutog zakona.
“Ukoloniti preostale grafite posvećene Mladiću”_620905907db66.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Akcija za ljudska prava apeluje da se preostali grafiti s natpisom “Ratko Mladić” hitno uklone, i da se pronađu i kazne autori grafita u skladu s pravnim poretkom Crne Gore, saopšteno je iz te NVO.

“U Pljevljima su proteklih mjeseci na tri mjesta ispisani grafiti s natpisom “Ratko Mladić”, koji podstiču mržnju protiv bošnjačkog naroda, jer se njima slavi čovjek osuđen za genocid, tj. namjerna masovna ubistva više hiljada nenaoružanih ljudi i djece bošnjačke nacionalnosti za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Jedan natpis sa zgrade javnog parking servisa je uklonjen, ali druga dva nijesu, jedan na stambenoj zgradi GM4 u Moćevcu i drugi na nekadašnjem vojnom objektu, koji je sad COVID ambulanta”, napominju iz HRA.

Objašnjavaju da pisanje bilo kakvih grafita na fasadama zgrada, javnim površinama i komunalnim objektima po pravilu je zabranjeno i kažnjivo bez obzira na njihovu sadržinu, jer se time narušava izgled objekata. Izuzetak su murali, za koje je potrebna dozvola.

“Ako grafiti sadrže poruke mržnje, vrijeđaju druge po osnovu nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti, etničkog porijekla, pola, seksualne orijentacije ili drugog ličnog svojstva, odnosno zastupaju fašističke, šovinističke, nacističke i homofobne ideje to je onda i dodatno zabranjeno i teže kažnjivo, jer se time ostvaruju elementi prekršaja iz Zakona o zabrani diskriminacije,Zakona o javnom redu i miru ili krivičnih djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz Krivičnog zakonika Crne Gore, Rasna i druga diskriminacija ili Povreda ravnopravnosti”, upozoravaju iz HRA.

Vlasnici privatnih kuća, stanova i poslovnih prostora u zgradama imaju obavezu održavanja izgleda fasade, i obavezu da uklone grafit o svom trošku.
“Sredstva za to bi trebalo da postoje u fondu za održavanje zgrade, koji su etažni vlasnici dužni da redovno obnavljaju prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada. Ako vlasnici ne uklone grafit u roku od 24-48 časova, oni mogu biti i novčano kažnjeni u iznosu od 500 do 10.000 eura na osnovu pomenutog zakona”, kazali su oni.

Napominju, da s druge strane, počinilac može biti novčano kažnjen u iznosu od 30 do 2.000eura i dužan je da nadoknadi štetu vlasnicima koju su snosili prilikom uklanjanja grafita.
“Ako se grafiti pojave na zgradama koje se nalaze u državnoj svojini, tada je obaveza njihovog  uklanjanja na državnim institucijama kojima su te zgrade povjerene na korišćenje, u skladu sa Zakonom o državnoj svojini”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA napominju da je grafite zabranjeno pisati i na komunalnim objektima i javnim površinama, kao što su javna parkirališta, groblja, pijace, trgovi, mostovi, kolovoz, garaže, trotoari i sl.
“Ako privredna društva, druga pravna lica, preduzetnici i fizička lica kojima je obaveza da održavaju ove objekte u urednom i estetski ispravnom stanju ne uklone grafit s elementima govora mržnje koji je na njima ispisan, prekršajno su odgovorni u istom rasponu novčane kazne kao i vlasnici stanova”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA apeluju na sve nadležne da promptno reaguju na ovakve i slične pojave i pridržavaju se zakonom predviđenih obaveza da bi se javni prostor oslobodio zagađenja mržnjom.
“Apelujemo na sve građane da govor mržnje koji uoče u svakom javnom prostoru prijave Upravi policije, nadležnom državnom tužilaštvu, odnosno Komunalnoj inspekciji. Prijava može biti i anonimna”, navodi se u saopštenju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.