„Nemogući“ materijal sličan plastici mogao bi učiniti laptopove i pametne telefone još tanjim

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Mogao bi čak da postane sastavni deo data centara jer bi mogao da pomogne u proizvodnji vodootpornih servera.
„Nemogući“ materijal sličan plastici mogao bi učiniti laptopove i pametne telefone još tanjim_6206ef367d24c.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) stvorili su novi materijal koristeći novi proces polimerizacije.

Za materijal, nazvan 2DPA-1, vrsta poliaramida, kaže se da je lagan kao plastika i jak kao čelik; još bolje, može se proizvoditi u industrijskom obimu. Materijal, koji je prvi polimer koji je polimerizovan u 2D, usvaja planarnu strukturu, za razliku od žičaste.

2DPA-1 može da izdrži deformativne sile do šest puta veće od neprobojnog stakla i ima granicu tečenja (sila potrebna za razbijanje materijala) 12 puta veću od čelika pri jednakoj gustini. Još jedno intrigantno svojstvo je da je nepropusno za gasove, što bi moglo značiti vodootporne ultratanke premaze. Šta to znači za potrošače i preduzeća?

Još uvek je rano, ali 2DPA-1 bi mogao da označi početak nečeg veoma posebnog – uvođenje procesa (patenti su već podneti) moglo bi da potraje nekoliko godina, ali nećemo morati dugo da čekamo na njegov uticaj na svakodnevni život, s obzirom da novi proces polimerizacije koristi postojeću tehnologiju.

Od ultratankih, potpuno vodootpornih premaza do super laganih kućišta za laptopove i pametne telefone (umesto recimo legura magnezijuma ili aluminijuma), postoji mnogo mogućnosti u raznim industrijama. Mogao bi da zameni boju za zaštitu metala u određenim slučajevima, zameni metal u mostovima i strukturama koje zahtevaju visoku zateznu čvrstoću i savitljivost.

Mogao bi čak da postane sastavni deo data centara jer bi mogao da pomogne u proizvodnji vodootpornih servera kojima nisu potrebni aktivni sistemi za hlađenje ili koji se koriste za proizvodnju sigurnijih vozila.

Sledeći korak u istraživanju je da se razume kako se polimer uopšte pretvara u 2D listove i da li se mogu proizvesti druge vrste materijala (npr. 3D verzija). Ovaj novi polimer bi jednog dana mogao da nađe svoj put u hard disku ili robusnom pametnom telefonu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.