Vlast u Tutinu isplatila povjeriocima neodrađen posao vrijedan 37 miliona dinara

Afera: Vlast u Tutinu isplatila povjeriocima neodrađen posao vrijedan 37 miliona dinara_62071ba4528a0.jpeg
Obzirom da se radi o javnom interesu te velikoj aferi u najavi, kako bi istražni tužilački organi, te odjeljenja za suzbijanje korupcije što hitrije ovaj predmet uzela u razmatranje, objavljujemo ova dva dokumenta.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U okviru Programa obnove i unaprjeđenja objekata javne namjene u javnoj svojini, shodno zaključku Vlade od 22.9.2017. godine na spisak objekata za obnovu i izgradnju uvršteni su tri objekat sa teritorije Tutina i to: osnovne škole Vuk Karadžić i Rifat Burdžović Tršo, te Opšta bolnica: Međutim, umjesto da do sada objekti budu završeni i privedeni namjeni, krivicom rukovodstva Opštine Tutin, ovi projekti su još uvijek u fazi izrade projektno tehničke dokumentacije.

Pešter TV u serijalu pod nazivom „Tutinska revizija“ predstavila je svojoj publici nepravilnosti koje je državna revizorska institucija ustanovila u postupku javne nabavke za izradu projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju objekata javne namjene u opštini Tutin, a koja je građane Tutina koštala nešto više od 37 miliona dinara 2019. godine.

Za realizaciju ovih projekata Opština Tutin se odlukom Skupštine od 15.07.2019. godine, morala zadužiti kod poslovne banke kreditom u iznosu od 108.370.160 dinara koji će građani Tutina, nakon isteka grejs perioda od jedne godine, otplaćivati u narednih šest godina.

Najintrigantnije otkriće je upravo to da je Opština Tutin iz budžeta isplatila iznos od 37 miliona firmi koja je bila zadužena za izradu projektno tehničke dokumentacije, uprkos tome što je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, pod čijim nadzorom se realizira i ovaj sporni projekat, konstatovala da firme ponđači/izvršioci posla nisu ispoštovane ugovorne obaveze.  

Redakcija agencije SANA došla je u posjed:

1. Ugovora o izradi poslovno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju objekata javne namjene Opštine Tutin koji je potpisan sa grupom ponuđača koju predvodi firma Ensol DOO iz Beograda, te firmama Quiditta DOO i Šiping DOO, također iz Beograda.

2. Službene beleške Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u kojoj se ističe, da je nakon dvogodišnje bezuspješne realizacije na sastanku sa predsjednikom opštine Salihom Hotom, konstatovano da firme ponuđači nisu izvršile ugovrne obaveze, ali da je uprkos tome iz budžeta Opštine Tutin isplaćen neodrađeni posao.

Obzirom da se radi o javnom interesu te velikoj aferi u najavi, kako bi istražni tužilački organi, te odjeljenja za suzbijanje korupcije što hitrije ovaj predmet uzela u razmatranje, objavljujemo ova dva dokumenta.

U vezi sa ovim slučajem oglasio se i predsjednik OO SPP-a u Tutinu, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zaim Redžepović, na svom Facebook profilu:

Opširnije na ovu temu pogledajte priloge Pešter televizije.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.