Učenika sve manje, za godinu se odselilo 500 ljudi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Djeca nisu zainteresovana ili se prijavi mali broj učenika gdje je nemoguće formirati odjeljenje.
SUBOTA Učenika sve manje, za godinu se odselilo 500 ljudi_62070ea8db4a6.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

BERANSKA ŠKOLA

Migracija stanovništva je izuzetno velika, prema podacima Monstata iz Berana se za godinu dana odselilo 500 ljudi , što je bitno uticalo na broj učenika u Srednjoj školi “Vukadin Vukadinovic”.

U razgovoru sa Ivanom Pantović, objavljenom na Fejsbuku, direktor pomenute škole Miodrag Popović, na pitanje da li je Ministarstvo prosvjete upoznato sa problemom smanjenja broja učenika i da li su pokušali da ga riješe, rekao da je škola u komunikaciji sa njim  te da im na početku svake godine dostavljaju podatke o ukupnom broju učenika i broju odjeljenja.

“Ako posmatramo neki duži vremenski period izražene na tendencije smanjenja broja učenika, na migraciju utiče prije svega siromaštvo koje na sjeveru države prisutno” kazao je Popović.
Istakao je da je prošle godine škola zbog propisanih mjera vezanih za pandemiju, radila u dvije smjene, ali da su se ove godine iz tehničkih razloga odlučili da se nastava realizuje samo u prvoj smjeni.

“Određeni smjerovi se gase jer nema dovoljno učenika na nivou beranske opštine. Djeca nisu zainteresovana ili se prijavi mali broj učenika gdje je nemoguće formirati odjeljenje. To su smjerovi tehnika drvne prerade, stolar”, istakao je Popović.

Rekao je da je nerazvijenost priprede na sjeveru Crne Gore glavni problem koji je doveo do situacije u kojoj se škola nalazi, pored siromaštva.

“Pozivam sve privredne subjekte, ne samo iz našeg grada nego i šire, da razvijaju privredu jer samo razvijena privreda znaći progres na svim poljima, pa tako i što se tiče problema naše škole”,zaključio je Popović.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.