Šta je njemačka šefica diplomatije rekla u Izraelu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Prvi posjet njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock Izraelu izgledao je kao susret starih poznanika: izražena je i potpuna podrška toj zemlji, ali i jasna kritika odnosa prema Palestincima.
Ilustracija: Yanis Andzans
Ilustracija: Yanis Andzans
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

I pojavom na zajedničkoj konferenciji za novinare njemačka ministrica vanjskih poslova i njen izraelski kolega Yair Lapid su djelovali kao da se poznaju već odavno, a ne da je ovo prvi posjet Annalene Baerbock toj zemlji. No razgovaralo se “među prijateljima”, ali to ne znači da nema razlika u mišljenjima: “Smatramo izgradnju naselja (na Palestinskim područjima) štetnom i nespojivom s međunarodnim pravom”, izjavila je njemačka gošća kao nešto što je samo po sebi razumljivo.

To je doduše već poznati stav Berlina, ali od nove njemačke ministrice su se tu čule sasvim jasne riječi: ona traži od Izraela “politiku utemeljenu na vrijednostima”, a ponovno je otvorila i već od 2014. praktično zamrlo pitanje o “rješenju koje podrazumijeva načelo o dvije države”. To je tema o kojoj je gošća razgovarala i večer uoči službenih susreta s predstavnicima izraelskih nevladinih organizacija i instituta jer je iz prve ruke željela čuti što se zbiva u toj regiji.

U službenim odnosima je tu i razmjerno ozbiljan problem: Njemačka već desetljećima novčano podupire i palestinske nevladine i humanitarne organizacije, a novac je tekao i u šest organizacija koje je Izrael odjednom proglasio terorističkim organizacijama. Berlin traži dokaze da je njemački novac odlazio i za terorizam, ali izraelski ministar vanjskih poslova je na ovoj konferenciji govorio tek o “indicijama” i istaknuo kako se između Njemačke i Izraela “raspravlja na visokoj razini” u cilju rješavanja tog problema.

Izrael se može pouzdati u Njemačku

Tako otvoren doček njemačke ministrice u Izraelu je posljedica toga što je i ona, opet veoma jasnim riječima, ponovila načela također poznate politike Njemačke o potpunoj podršci Izraelu: sigurnost te zemlje je i državni interes Njemačke i “mi nećemo spustiti tu granicu”. Izrael se mora moći pouzdati u Njemačku kad je riječ o sigurnosti”, izjavila je Baerbock. Tu je njemačka gošća morala i nešto progutati: u oporbi je upravo njena stranka Zelenih bila jedna od najglasnijih protivnika njemačkog izvoza oružja, a to je politika i prema Ukrajini.

Nova njemačka vlada jest odlučila još više pooštriti kriterije po kojima se nekoj zemlji smije slati oružje, ali još ove godine je zaključena isporuka tri njemačke podmornice Izraelu. To je doduše i golem posao za brodogradilište u Kielu i dio cijene će platiti Njemačka, ali i tu je političarka Zelenih izjavila kako je Njemačkoj na prvom mjestu sigurnost Izraela i već zbog povijesne odgovornosti Njemačke prema Židovima, čak i tu se Izrael mora moći pouzdati u Njemačku.

“Povijesna odgovornost” prema Izraelu

I kad je riječ o toj povijesnoj odgovornosti je njemačka ministrica odlučna učiniti sve da se zločin holokausta ne zaboravi: posjetila je i Yad Vashem, a nakon obilaska mjesta sjećanja žrtvama nacističkog zločina je potreseno izjavila kako joj “već kao majci dvije kćerke zastaje dah kad pomisli na milijune židovske djece koja su bila ubijena, oteta od njihovih roditelja, ostavljena sama u strahu od neizvjesnosti.” Zato je i “bezuvjetna obveza” Njemačke da to sjećanje ne umukne i da ostane živo, napisala je u knjigu gostiju Yad Vashema, već i zato da se “podigne glas protiv antisemitizma, protiv mržnje i progona, protiv izopćenja i nasilja.”

Njemačka gošća je na konferenciji za novinare, kad je riječ o milijardama za podmornice, upitana i o sumnji kako je dio tog novca otišao za mito nekima u Izraelu, ali ministrica i kod toga ima “potpuno povjerenje u pravni sustav Izraela”. Baerbock tako nešto teže može reći u svom posjetu Ramallahu i u susretu s palestinskim čelništvom. I na palestinskom području se sastala s predstavnicima nevladinih organizacija – doduše ne onima koje je Izrael sad optužio za financiranje terorizma, a Njemačka već desetljećima podržava napore kako bi u tu regiju došao mir. No kad je riječ o mirovnom rješenju, njemačku ministricu je prošlost naučila biti veoma oprezna u izjavama, čak i prema želji Palestinaca da se opet počnu voditi mirovni pregovori s Izraelom.

Njemačka ministrica nakon Izraela odlazi još i u Jordan i Egipat, a i tamo je čekaju već stara pitanja ljudskih prava, također i isporuke oružja. No političarka Zelenih tu svakako želi dodati i pitanja kao što je zaštita klime.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.