Uvreda predsjednika – razlog za hapšenje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ilustracija: Jungwan Chae
Ilustracija: Jungwan Chae
U Turskoj je pokrenuto više od 160.000 istražnih postupaka zbog vrijeđanja predsjednika.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Dobio je koronu i traži da se molimo za njega. Da, molimo će, ne brini. Ja sam već počeo da pravim dvadeset tepsija halve (alve). Kad dođe vrijeme razdijeliću je po komšiluku.“

Ovo je na Tviteru objavio nekadašnji plivač turske reprezentacije, Derja Bujukundžu. Ali, sada je protiv njega pokrenuta istraga, čak je izdat nalog za hapšenjem – zbog uvrede predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Nadležno Državno tužilaštvo je u ponedjeljak saopštilo da je Bujukundžuov tvit krivično djelo. Nekadašnji olimpijac je tako indirektno poželio smrt predsjedniku.

Nego, kakve veze ima anatolijski slatkiš halva sa Erdoganovom smrću? Halva, koja se obično pravi od brašna ili griza, rafinisana puterom, zaslađena medom i koja se služi sa karamelizovanim orasima i pinjolima dio je svakog slavlja, ali i sahrana.

Da li je aluzija na Erdoganovo zdravlje uvreda predsjednika ili potpada pod slobodu mišljenja? Sada se ovim pitanjem mora pozabaviti više sudova. Jer, od subote, kada je turski predsjednik objavio da je pozitivan na koronu, gomila prijava je stigla na adresu nadležnog Državnog tužilaštva. Ne žele svi da se mole za Erdoganovo ozdravljenje, neki kritičari otvoreno se raduju zbog toga što je obolio od korone. Ali, oni sad moraju da budu kažnjeni. Državni javni tužioci u Ankari i Istanbulu su saopštili da je u toku 36 istražnih postupaka. Četiri osobe su već pritvorene. Za druge četiri je izdata potjernica, među njima je takođe i bivši plivač Bujukundžu.

No, ne samo da se nekadašnji olimpijski plivač mora pripremiti za suđenje, on je momentalno suspendovan iz Saveza turskih plivača – i to zauvijek.

Popularni član 299

Prema podacima turskog Ministarstva pravde, samo 2020. pokrenuto je 31.297 istražnih postupaka zbog uvrede predsjednika. Tako je broj optužnica od Erdoganovog izbora za predsjednika 2014. do kraja 2020. dostigao impozantnu cifru – 160.169 istražnih postupaka, od kojih je 35.507 završilo na sudu. Sveukupno je do sada za uvrede predsjednika pred sudom moralo da odgovara 38.608 ljudi.

Profesor pravnih nauka na Univerzitetu Bilgi, Jaman Akdeniz kaže da je u 12.881 slučaju došlo do presude. U 11.913 slučajeva sudije su, kaže, bile mišljenja da okrivljeni neće ubuduće činiti krivična djela pa su osuđeni uslovno. Drugih 3.625 je osuđeno na zatvorske kazne, a ostalih 5.550 oslobođeno, kaže ovaj pravni stručnjak u intervjuu za DW.

Akdeniz dodaje da je 106 optuženih u vrijeme kada su osuđeni bilo mlađe od 18 godina. Desetoro njih je čak dobilo zatvorske kazne, nastavlja profesor. Od tih 106 optuženih 24-oro njih je u vrijeme kada su počinili krivično djelo bilo između 12 i 14 godina starosti.

Bespoštedno prema kritičarima

Uvreda na račun predsjednika je u turskom Krivičnom zakonu bila krivično djelo još mnogo prije Erdogana. Ali, nijedan raniji predsjendik se nije toliko puta pozivao na taj zakon kao Redžep Tajip Erdogan, konstatovala je jednom izvještaju poslanica Gulizar Bidžer Karadža iz opozicione partije CHP. Prema njenom izvještaju, pod Erdoganovim vođstvom do kraja 2020. podignuto je 38.608 optužnica. Poređenja radi, za vrijeme mandata trojice njegoviih prethodniika Gula, Sezera i Demirela podnijeto je ukupno cijelih 1.169 prijava.

Političari, umjetnici, naučnici, đaci, domaćice, ulični prodavci ili novinari – niko nije pošteđen optužbi za uvredu. Problem je što se mnogo toga može okarakterisati kao uvreda.

Prije dvije nedjelje je to na svojoj koži iskusila i poznata televizijska novinarka Sedef Kabaš. Nakon kritičkih izjava na račun vlade u jednoj televizijskoj emisiji, 52-godišnjakinja je uhapšena u spektakularnoj akciji policije. Kabaš je kritikovala vladu partije AKP zbog njenog oštrog obračuna sa opzicionarima i prebacila joj odgovornost za polarizaciju društva.

„Kad vo uđe u palatu neće postati kralj, nego će palata postati štala“, citirala je jednu čerkesku poslovicu bez da je pomenula bilo čije ime. Od tada sjedi u istražnom zatvoru zbog moguće uvrede turskog predsjendika. Borci za ljudska prava poput Jamana Akdeniza to vide kao čisti apsurd. Ono što se prebacuje Kabašovoj, apsolutno je izvučeno iz konteksta. Već odavno nikakvu ulogu ne igra da li je kritika zasnovana na činjenicama.

Jaman Akdeniz smatra da se radi o čistom šikaniranju, radi zastrašivanja ljudi i ućutkavanja pametne, političke kritike. Onaj ko se bavi politikom mora da bude spreman da istrpi i žestoke kritike. Ko to ne može da podnese, nema šta da traži u politici, dodaje Akdeniz. Zbog porasta pokušaja zastrašivanja on smatra da je sloboda mišljenja u njegovoj zemlji u opasnosti. „Ili ćutiš ili ideš na sud“, zaključuje trezveno Akdeniz.

Optuženi i Nijemci

Ali, nisu samo turski građani u fokusu turskog pravosuđa. Takođe i njemački Turci su često na meti turskih službi, kao oni koji navodno vrijeđaju predsjednika. Ili im se onemogući i zabrani ulazak u zemlju ili ih vrate nazad. Ili ih u Turskoj uhapse zbog uvreda na račun predsjednika i zabrane im napuštanje zemlje, samim tim i povratak u Njemačku.

Dugačka ruka turskog pravosuđa seže i do Njemačke. Najpoznatiji je slučaj njemačkog zabavljača Jana Bemermana iz 2016. godine. Erdoganovi advokati su protiv njega podigli tužbu zbog uvrede predsjednika.

Zbog svega toga je njemačko Ministarstvo inostranih poslova izdalo upozorenje: „Za ovo (vrijeđanje predsjednika) su već izrečene višegodišnje kazne zatvora, čak i doživotni zatvor. Za ljude koji žive u Njemačkoj bi egzistencijalno opasne posljedice mogla da ima i zabrana napuštanja te zemlje.“

No, sada je egzistenicjalno opasna situacija u kojoj se nalazi bivši turski olimpijski plivač Bujukundžu. Prijete mu čak i četiri godine zatvora. Za uvrede u javnosti čak i više. S obzirom na žestoke kritike turskog ministra sporta na račun Bujukundžua, to bi se moglo i dogoditi.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.