Tendenciozno i neprecizno da je Sandžak rizična regija Evrope

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
“Mislim da bi trebali ekperti za bezbjednost i stručna lica iz Sandžaka da se pozabave s tim pitanjem.“
Sandžak prikazan kao jedna od najrizičnijih regija Evrope (MAPA)_620468701956e.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na svjetskoj Mapi zemalja sigurnih za putovanje gdje gotovo čitava Evropa važi za bezbjednu turističku destinaciju, pored Kosova izuzetak je i Sandžak i kao takav označen narandžastom bojom.  Svrstan je u područje gdje je, navodi se, prisutno periodično nasilje, protesti i nesigurnost. Tu, upozoravaju se svi koji imaju namjeru putovati,  postoji i sporadičan terorizam, ali i relativno stalna prijetnja od društvenog, sektaškog ili rasno orijentiranog nasilja, te da kapacitet sigurnosnih i hitnih službi i infrastrukture varira.

“Od svega toga što ste nabrojali ne vidim nijedan problem. Zaista je to vrlo tendenciozno i neprecizno istraživanje koje nema veze s našom svakodnevnicom a pogotovo terorizam, sporadično nasilje, protesti, ostali bezbjednosni problem i faktori. Kad pogledate Balkan, i ja sam uvjeren prateći bezbjednost i baveći se s tim kao strukom postoje rizičnija mjesta. Ne znam kad je bilo ovdje terorizma, sektaštva.

Mislim da bi trebali ekperti za bezbjednost i stručna lica iz Sandžaka da se pozabave s tim pitanjem. Sad je stvar koliko ta vijest može utjecati na sliku o nama. Naša svakodnevnica govori suprotno i nema veze s vezom. To su možda želje nekih centara, organizacija, grupa da se Sandžak tako predstavi k intencija je bila posljednjih 20 i više godina da je to nestabilan prostor koji je sad u procesu integracija i potencijalnog traženja investicija.

Nama će uskoro proći i autoput, otvorit će se i mogućnost da se Sandžak i ekonomski razvija a to očigledno nekome ne odgovara. Mogu slobodno reći da su zlonamjerne intencije i tekstovi u potpunosti”, kaže Dženis Šaćirović kriminalist, UNINP

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.