Novi konkursi Nacionalne službe za zapošljavanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ove godine stvorena je olakšavajuća okolnost pa obuku mogu proći preko posebno kreirane onlajn platforme pa tako od kuće.
Ilustracija: Maria Nguyen
Ilustracija: Maria Nguyen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je dvanaest novih javnih poziva. Uz direktnu finansijsku podršku i različite mjere  aktivne politike zapošljavanja bit će uključeni i poslodavci i nezaposlena lica. Prioritet je uključivati osobe iz kategorije teže zapošljivih do 30 godina života. Neophodno je i da poslodavci ispunjavaju određene uslove.

“Mi ćemo akcent staviti na poslodavce koji pripadaju privatnom sektoru a posebnu pažnju ćemo posvetiti onima koji dosad nisu imali saradnju s Nacionalnom službom”, kaže Aida Bojadžić portparol NSZZNP

Došlo je, ističe, i do povećanja finansijskih sredstava za pojedine programe, naročito samozapošljavanja. “Prošle godine iznos opredijeljenih sredstava bio je 250 hiljada dinara a sada je povećan na 300 hiljada dinara. Ono što je novina, da je preduslov da lica uspješno prođu obuku “Put do uspješnog preduzetnika”. Ove godine stvorena je olakšavajuća okolnost pa obuku mogu proći preko posebno kreirane onlajn platforme pa tako od kuće, preko računara, telefona, laptopa mogu proći obuku i sa certifikatom završiti obavezu.”

Svi zahtjevi podnosit će se elektronski filijalama Nacionalne službe. Inače, prva grupa javnih poziva namijenjena je u okviru dodatnog obrazovanja osobama bez radnog iskustva. Imat će i dodatnu finansijsku pomoć i trasirati put da lakše dođu do posla.

“Naglasila bih program stručne prakse za koji je povećan iznos opredijeljenih finansijskih sredstava.Tako će oni koji budu uključeni imati veće iznose. Zatim, Program stjecanja praktičnih znanja i posebno važno Program pripravništva namijenjen za mlade do 30 godina. Sa završenom srednjom i visokom stručnom spremom ali bez radnog iskustva.”

Nacionalna služba, ističe, raspolaže i određenim fondom finansijskih sredstava kao i posebnim programima koji se tiču podsticanja zaspošljavanja osoba s invaliditetom.

“Ovdje imamo velike iznose i pozivamo poslodavce da zaposle osobe s invaliditetom jer su se pokazali kao izuzetno marljivi i vrijedni radnici a ovi programi otvoreni su tokom čitave kalendarske godine.”

Također, većina javnih poziva otvorena je do 30. novembra, za dodjelu subvencija za samozapošljavanje do 31. marta, a rok za podnošenje zahtjeva potencijalnih izvođača javnih radova ističe 15. marta. U ovoj godini Nacionalna služba za zapošljavanje planira uključiti više od 600 nezaposlenih u mjere aktivne politike zapošljavanja kroz finansijske podsticaje. Formirana je i zvanična stranica na društvenoj mreži Linkedin gdje će svi zainteresovani također biti obavješteni o aktualnim javnim pozivima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.