Tesla robot, najvažnija stvar za Teslu ove godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
„Ako razmišljate o ekonomiji, temelj ekonomije je rad.“
F8DCADEB-F593-4BDE-AAF4-DA41831D6CE8
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Elon Musk rekao je u izveštaju o prihodima kompanije za četvrti kvartal da je humanoidni robot „najvažniji proizvod“ koji Tesla treba da razvije ove godine. Time ga je postavio ispred popularnog Cybertruck-a i drugih vozila, uključujući Semi i Roadster-a.

Da li će se Optimus pojaviti ove godine?

Musk je prvi put pričao o projektu „Tesla Bot“ u avgustu. Tada je robota poredio sa čovekom koji se kretao u robotskom odelu. Upozoravajući tokom „Dana veštačke inteligencije“ kompanije, da „verovatno neće raditi“, ali je dodao da se nada da će imati prototip u narednoj godini.
„Mislim da ima potencijal da vremenom bude značajniji od poslovanja sa vozilima“, rekao je Musk o robotu, koji nosi kodni naziv Optimus.

Direktor Tesle je dodao da kompanija ne planira da predstavi Cybertruck ove godine i da trenutno ne radi na vozilu od 25.000 dolara. Nedostatak čipova otežava izdavanje novih modela, i ne bi želeo da to rezultira manjim brojem isporučenih vozila, rekao je Musk.

Iako bi Tesla robot mogao biti godinama daleko i možda nikada neće doći do realizacije, Musk je rekao da ima potencijal da promeni ekonomiju ako može da obavlja zadatke koje sada mogu da obavljaju samo ljudi.
„Ako razmišljate o ekonomiji, temelj ekonomije je rad“. „Kapitalna oprema je destilovana radna snaga. Pa šta se dešava ako zapravo nemate nedostatak radne snage? Nisam siguran šta uopšte znači ekonomija u tom trenutku. O tome se radi u Optimus-u, tako da je to veoma važno,” rekao je Musk.

Robot će zameniti ljude?

Napredak u robotici omogućio je kompanijama da zamene određene radnike mašinama, ali ograničenja trenutne tehnologije su takva da mnoge zadatke još uvek moraju da obave ljudi.
„Optimus je namenjen da bude prijateljski, da se kreće kroz svet ljudi i da eliminiše opasne, ponavljajuće i dosadne zadatke“, rekao je Musk u avgustu, dodajući da Tesla u početku ne planira da ga koristi za proizvodnju.

Robot je primer Musk-ovog umeća, u kojem on najavljuje da Tesla radi na uzbudljivim proizvodima planiranim godinama u budućnosti koji pomažu da se zaposleni, kupci i investitori podstaknu. Često se najavljene inovacije se ne realizuju u predviđenom roku.
Na događaju „Dan autonomije“ u aprilu 2019.godine, Musk je rekao da će kompanija imati 1 milion autonomnih „robotaxis“ 2020.godine. „Robotaxis“ još uvek ne postoje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.