Sjednica Savjeta sandžačkog muftijstva u Priboju

“Da pokažemo da Sandžak pulsira,  djeluje i živi na cijeloj teritoriji tako i na ovoj najzapadnijoj tački Sandžaka.”
Sjednica Savjeta sandžačkog muftijstva u Priboju_61f29c379ba62.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U Priboju je, uz prisustvo glavnih imama i predsjednika medžlisa iz svih gradova u Sandžaku održana sjednica Savjeta muftijstva sandžačkog. Uslijedila je nakon što su se i sa svih nivoa Islamske zajednice pratila dešavanja u ovom gradu. Usvojeni su zaključci koji se tiču unapređenja vakufskih dobara u smislu povećanja brige kao i širenja zajedničkih vrijednosti kroz misionarstvo.

“Da pokažemo da Sandžak pulsira,  djeluje i živi na cijeloj teritoriji tako i na ovoj najzapadnijoj tački Sandžaka. Imali smo izvještajnu sjednicu gdje su glavni imami i predsjednici medžlisa podnijeli izvještaje o svojim aktivnostima. Također, pokrenuli smo i nekoliko važnih projekata obrazovnog karaktera jer je i sam cilj postojanja Islamske zajednice edukacija muslimana”, ističe Abdurahman ef. Kujević sandžački muftija.

Odlukama da se, kako kaže, dođe do svakog čovjeka potvrda je da svaki musliman, svaki Bošnjak, pripada Islamskoj zajednici.
“Mi smo dužni da budemo s njima, razgovaramo i glavni imami sa svim svojim imamima krenuli su u projekt dostavljanja najadekvatnijeg edukativnog materijala do svake muslimanske kuće na teritoriji cijeloga Sandžaka.  Ponosan sam na svoje glavne imame i projekat koji smo zajedno započeli.”

Na ovaj način se i dokazuje, kako kaže, da je islamska zajednica na braniku ljudskosti, morala, etike.  Također, vrlo je bitno crpiti ekonomsku moć iz vakufa.
“Da bismo uspjeli obaviti misiju edukacije I obrazovanja moramo imati ekonomsku I finansijsku bazu. To nam obezbjeđuju vakufi I moramo ih unaprijeđivati. U tom smislu smo usmjereni maksimalno na teritoriji svakog medžlisa”, poručuje sandžački muftija.

Cilj je otići do svakog  džematlije i kroz razgovor uvidjet šta od vjerskog odgoja kod njih nedostaje.
“Prvenstveno, ovdje ćemo aludirati na namaz i s prikladnom hedijom koja će sadržavati određeno štivo i da se uz muhabet pokuša ljudima omiliti vjera ili što nedostaje od vjere”, kaže Harun ef. Eminagić gl. imam Medžlisa IZ Priboj.

Tretirano je više pitanja, prije svega briga o vakufima.

”Novopazarski Medžlis je i najveći s najviše vakufa o kojima se vodi briga. Također, da se još više radi na polju misionarstva i da imam zakuca na vrata svake kuće a ljude osjete da Medžlis IZ a i sama institucija brinu o muslimanima i da su uz njih u svakom trenutku”, naglašava Enver ef. Omerović gl. imam Medžlisa IZ Novi Pazar.

Vrlo je bitno ulogu prošiti i izvan džamija.
“Svako selo ima svog imama tako da kad se to podijeli po glavama imama to je nešto što je dostižno i itekako izvjesno”, poručuje Berin ef. Ljajić gl. imam Medžlisa IZ Sjenica

Inače, ističu, da će odluke imati dobar odjek u svakodnevnom životu muslimana kao i misionarstva na ovim prostorima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.