Takeda: Dvorac na oblacima, Japan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Vjeruje se da je dvorac izgradio gospodar Yamana samuraja 1443. godine.
Takeda: Dvorac na oblacima, Japan_61eccb1697f51.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dvorac Takeda je postao popularan tek 2012. godine nakon što je prikazan u japanskom filmu ‘Anata e’

Izgrađen prije nekoliko stoljeća na vrhu 300 metara visoke planine u prefekturi Hyogo u okrugu Asago Wadayamacho, dvorac Takeda je jedna od poznatijih atrakcija u Japanu koju svaki dan posjeti na stotine a ponekad i na hiljade posjetilaca.

Dvorac Takeda je postao popularan tek 2012. godine nakon što je prikazan u japanskom filmu ‘Anata e’, a najpopularniji je za vrijeme jeseni kada se se svako jutro ispod njega spusti gusti oblak magle zbog kojeg dvorac izgleda kao da se nalazi na oblacima.

Vjeruje se da je dvorac izgradio gospodar Yamana samuraja 1443. godine. Istorija nam govori da je od tada promijenio nekoliko vlasnika, sve dok nije pripao Hirohidi Akamatsu 1600-te godine. Hirohide je bio običan vojnik koji se borio za vladara Tokugawa, a Takedu je dobio kao zaslugu za svoju hraborst u bitkama. Nažalost, u roku od godinu dana, Hirohide je počinio seppuku, samurajsko ritualno samoubistvo, a pošto je on bio i posljednji vlasnik dvorca, on je od tada ostao i napušten.

Neizbježno je da struktura stara kao Dvorac Takeda počne pokazivati ​​znakove propadanja. Da bi je uspješno očuvali, lokalne vlasti trenutno naplaćuju ulaz, a sav novac ulažu u njegovu reastauraciju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.