Izbacivanje Rio Tinta: Vučić ne želi da se kocka pred izbore

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Vlada je proglasila kraj projekta „Jadar“ čime Evropa ostaje bez najvećeg rudnika litijuma. Njemačka štampa se bavi temom, navodeći da ulogu igraju dolazeći izbori, ali možda i protjerivanje Đokovića iz Australije.
Foto: Darko Vojinović
Foto: Darko Vojinović
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Svijetu treba više litijuma, jer se koristi za automobilske baterije. Zato je za Srbiju crpljenje najvećeg evropskog nalazišta litijuma djelovalo kao sedmica na lotou. Sada je Vlada iznenadno ugasila projekat – nekoliko dana poslije protjerivanja teniske zvijezde Đokovića“, piše ugledni Frankfurter algemajne cajtung.

„Srpska premijerka Ana Brnabić opravdala je otkazivanje projekta vrijednog 2,4 milijarde dolara pritiskom ekoloških grupacija“, dodaje list, citirajući premijerku koja je u četvrtak rekla da su sve dozvole povučene te da je to kraj projekta „Jadar“.

„Za početak aprila su u Srbiji zakazani parlamentarni izbori. Predsjednik Vučić koji vlada autokratski ne želi da stavi na kocku komotnu većinu koju ima”, ocjenjuje frankfurtski list. Dodaje se da su tome prethodili uporni protesti hiljada ljudi, vođeni strahom zbog ekologije i mogućeg brisanja više od dvadeset sela zbog rudnika.

„Upadljivo je što beogradske vlasti nisu bile toliko predusretljive kada su u pitanju protesti protiv drugih industrijskih projekata koji opterećuju životnu sredinu i zagađuju, a koje mahom vode kineski vlasnici“, piše Frankfurter algemajne.

Planirano je bilo da kroz pet godina u Jadru bude vađeno 58.000 tona litijum-karbonata godišnje, što bi bio najveći takav rudnik u Evropi. List dodaje da je Rio Tinto u petak opao za pet odsto na berzi u Sidneju. „Izbacivanjem iz Srbije koncern propušta priliku da postane najveći evropski isporučilac litijuma“, piše u tekstu.

„U Australiji se odluka posmatra ne samo u svjetlu tamošnjih izbora, nego posebno kao odgovor na izbacivanje broja jedan teniske rang-liste Novaka Đokovića”, nastavlja Frankfurter algemajne. „Teniser se u decembru solidarisao sa demonstrantima i objavio fotografiju protesta sa porukom za čist vazduh.“

„Analitičari u Australiji upozoravaju da će manjak svjetske ponude litijuma sada trajati duže od tri godine. Nakon odluke u Beogradu cijena litijuma je znatno skočila”, zaključuje list.

U izvještaju na portalu Špigela se takođe pita da li odluka ima veze sa „slučajem Đoković“ i podvlače posljedice po svjetsko tržište. Litijum iz Srbije bio bi dovoljan za proizvodnju milion električnih automobila godišnje. „Bilo bi to najveći rudnik Evrope i važan prilog tome da kontinent bude nezavisan od uvoza litijuma”, dodaje Špigel.

U tekstu bečkog lista Standard akcenat se pak stavlja na ekološke proteste: „Nastao je novi demokratski protest sa kojim vlasti nisu računale. Desetine hiljada ljudi u cijeloj Srbiji solidarisalo se sa zahtjevima ekoloških aktivista.“

Navodi se da je i referendum o ustavnim promjenama bio prilika da se izrazi nezadovoljstvo, te da je to zaplašilo Srpsku naprednu stranku pred izbore 3. aprila.

„Žestok otpor stanovništva je za vladajuće očito bio iznenađenje. Tokom jednog od protesta su huligani bliski režimu nahuškani na demonstrante. Ali, ekološki pokret je samo rastao“, dodaje Standard.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.