Erdogan: Ove godine konzulat i u Nišu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
On je podsetio da je Turska 1. septembra otvorila Generalni konzulat u Novom Pazaru, i da je time prva država koja ima svoj konzulat u tom gradu.
Redžep Tajip Erdogan; Foto: Mr. Claret Red/Shutterstock
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je, posle razgovora sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, da se nada da će ove godine otvoriti konzulat i u Nišu. On je podsetio da je Turska 1. septembra otvorila Generalni konzulat u Novom Pazaru, i da je time prva država koja ima svoj konzulat u tom gradu.

Rekao je da je zadovoljan doprinosom turskih kompanija razvoju Srbije. Erdogan je podsetio je da u Srbiji radi više od 1.300 kompanija, koje zapošljavaju 8.000 ljudi. Ukupna vrednost turskih investicija povećala se u proteklih deset godina sa milion dolara na 250 miliona dolara, dodao je on ukazujući da su turski privrednici u Srbiji realizovali brojne projekte u vrednosti od oko 823 miliona dolara.

Vučić je rekao da Srbija i Turska imaju stabilne, dobre i prijateljske odnose i dodao da je za Beograd važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste. On je kazao da je u 2021. godini ostvarena najveća trgovinska razmena dve zemlje, da je od januara do novembra iznosila 1,55 milijardi evra, navodeći da je dugoročni cilj da ona dostigne pet milijardi evra. Naveo je da Turska raste kao spoljnotrgovinski partner Srbije i da je sada na desetom mestu, a da je pre neku godinu bila na 18. mestu.

“Razgovarali smo o turskim investitorima u Srbiji, našli smo najbolju cenu struje za njih. Oni pokrivaju manja mesta, Lebane, Krupanj, Žitoradju, ali i veće gradove kao što su Niš i Leskovac”, kazao je Vučić. Ukazao je i da je broj turista u stalnom porastu, izrazivši zadovoljstvo što je “Anadolu džet” u decembru započeo direktne letove Ankara-Beograd, a “Er Srbija” će vršiti letove iz Niša i Kraljeva za Istanbul.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.