Dokle ćemo plesati Argentinski tango?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sada, poslije objave i crne liste na kojoj se našao, ovaj svinjogojac Dodo iz Laktaša, u potrazi je i “plutajućeg šlaufa“ za spašavanjem, tako neophodnim i njemu i saradnicima.
Ilustracija: Nicole Yatta
Ilustracija: Nicole Yatta
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Evo, ovih dana mnogo smo se naslušali i nagledali iluzionostičkih igara i plesova sa akterima Argentinskog tanga, kao pipaka velike otrovne hobotnice sa Blajburške poljane i ispod Ravnogorske gore.

Njihovi sljedbenici, kao koalicioni partneri u toj već viđenoj i doživljenoj, ustaško-četničkoj razornoj i za nas ubitačnoj koaliciji, ali u ovom vremenu i likovima i nedjelima “udruženih rušilačkih blizanaca” Dragana Čovića i Milorada Dodika, sa njihovim nacionalističkim strankama HDZ-om i SNSD-om i njihovim saradnicima  istomišljenicima.

Dok nam ovih dana HDZ sa svojim HNS-om tako otvoreno prijeti, ali to “lukavi latin” Dragan Čović i potajno iznosi i svoj stav i suludo razmišljanje, prilikom i posjete Švicarskoj.

“Prijetnja sa Čovićevog HNS-“, za 20-ak dana će se znati ima li od BiH išta ili ne.

Na sastanku predsjednika hrvatskih političkih stranaka, članice HNS-a BiH, koji je održan u utorak u Mostaru, usaglašen je konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i djelomičnih izmjena Ustava.

HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kazao je predsjednik novinarima kako je taj prijedlog poslan predstavnicima SAD-a i EU, a bit će upućen i drugim političkim strankama, sudionicima pregovora.

Po njegovim riječima, u prijedlogu se definira izbor članova Predsjedništva BiH, način izbora delegata u Doma naroda BiH i Klub Hrvata Doma naroda Federacije BiH.

 Šta je Čović govorio u Švicarskoj: “Izborni zakon je oružje za treći entitet”

“Zajednički i jedinstveni stav je da je to ona linija ispod koje nitko od nas neće ići”, naručio je Cvitanović. Po njegovim riječima, ta donja linija predstavlja „legitimno predstavljanje i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu”.

Čovićev “razorni lucidni blizanac“ guslar iz Laktaša, Milorad Dodik već je poodavno pokrenuo ogromnu lavinu izliva mržnje i netrpeljivosti i raznoraznih ubojitih strela, na našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, u zajedničkom dogovoru sa blizancem, brojnih svojih mentorima i dušebriznika, od Vučka i njegovih “vučića“, desničara iz Evrope (Orbana, Janše i inih) sve do Putina.

Sada, poslije objave i crne liste na kojoj se našao, ovaj svinjogojac Dodo iz Laktaša, u potrazi je i “plutajućeg šlaufa“ za spašavanjem, tako neophodnim i njemu i saradnicima.

Lično odlazi svome glavnom mentoru  u Beograd, Aleksandru Vučiću, kako bi ovaj otrčao do gospodina Erdogana i zajednički, sa Milanovićem, Vučićem i Erdoganom, organizirati spaličko sijelo, sa vodećim stranačkim čelnicima u BiH.

Upravo ovih dana, svijetli trenutci su bili u sadržaju događanja,poglavar Katoličke crkve papa Franjo  primio je danas u audijenciju svojoj Privatnoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palači predsjedavajućeg člana kolegijalnoga tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Bošnjački državnik se zatim sastao i nadbiskupom Paulom Ričardom Galagerom, tajnikom za odnose s državama (“ministrom vanjskih poslova”) u papinskome Državnom tajništvu.

Talijanska katolička agencija Servis regijskih informacija (SIR) objavila je da je Papa na kraju sastanka s Komšićem ocijenio: “On je dobra osoba”.

Bravo, poštovani i velečanstveni Božiji izaslaniče na zemlji, Sv.oče Papač. Vi ste dokazani  čovjekoljubac, humanista , istinski predstavnik svoga katoličkog roda, čija se ljudska riječ i poruke nadaleko čuju i poštuju. Kada takva svjetska, poštovana ličnost daje takvu ocjenu i izjavu, da je naš Željko, zaista dobra osoba, mišljenja smo da je svim HDZ-ovcima, lažnim vjernicima sa skrivenom “crvenom knjižicom“ i većim katolicima u Hrvata od samoga Pape, zapušio sva ogavna usta.

Nevjerovatno je ovih dana bilo u hrvatskim medijima toliko izliva mržnje, uvreda i užasnih i ogavnih osuda i kritika po Željku Komšiću, a sigurni smo sve u scenariju i režiji, “grobara“ hercegovačkih Hrvata, orguljaša i kriminalca, Dragana Čovića.

Svakako, sa ovom izjavom treba upoznati, Čovića, Milanovića, Plenkovića i njihove “ulizice i istomišljenike“, kako i dalje ne bi bili veći katolici od Pape.

Svi ovi događaji, izjave, poruke i raznorazna nagađanja oko Izbornoga zakona, u našim uslovima i prilikama, umnogome nas zabrinjavaju i pojavom Vuka Brankovića u redovima Bošnjaka koji bi, kako to ističe i podpredsjednik stranke SDA, Safet Softić i uticajna ličnost Islamske zajednice u BiH:  Imamo li hrabrosti za kompromis? Odnosi Hrvata i Bošnjaka se trebaju postaviti na neki drugi nivo. Vjerujem da je to put koji bi mogao sve ove odnose i stabilizirati i relaksirati”, tvrdi Softić.

– Jer sve što bi se eventualno prihvatilo kao neka moguća vrsta kompromisa, na neki način bi se tumačilo kao određena izdaja u ovoj zemlji. Tako su stvari i postavljene. Ne mislim da smo mi blizu bilo kakve vrste izdaje. Treba relaksirati stvari i doći do normalnih rješenja“ – ističe Softić.

Nisu li ovakvi stavovi i razmišljanja i njegvog šefa stranke SDA, gospodina Bakira Izetbegovića, poslije brojnih i tajnih zajedničkih sastanaka sa Čovićem, Plenkovićem i inim njihovim ministrima u Vladi Hrvatske?

Suština svih naših razgovora i dogovora, jednostavno liče na “kafanske besjede” bez koristi i riješenja kakva želimo i očekujemo.

Postavlja se i pitanje ko to u ime jednoga, drugoga ili trećega naroda, kao samozvani lideri, trebaju da razgovaraju i dogovaraju riješenja?

Jedini ispravni način i metod je u parlamentarnoj proceduri i institucionalnoj  zastupljenosti i države i naroda, od Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara. Svakako je validno, poželjno i ispravno. To trebaju da znaju i poštuju i svi međunarodni faktori i pregovarači, koji žele da nam dobronamjerno pomognu. Svaki drugi pristup i načini dogovora su  najobičniji “dim i prašina” u očima građana i međunarodne zajednice.

Kao individue, niti Milorad, niti Dragan, niti Bakir, niti bilo koji drugi naši prestavnici nisu nam potrebni niti su validni, kada su u pitanju tako važna i ključna državnička pitanja, izmjene Ustava i novi Izborni zakon, ali njihovo zajedničko institucionalno djelovanje, kroz Predsjedništvo i Parlament države, svakako su nam ispravni put i sadržaj svih dogovora.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.