Najbliži Sunčevi susjedi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Koje su to zvijezde i sustavi u našem neposrednom susjedstvu? Evo nama najbližih.
Najbliži Sunčevi susjedi_61e7853c2c9e2.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Čini se nevjerojatnim da, iako možemo promatrati i otkrivati zvijezde i planete stotinama svjetlosnih godinama daleko, može nam promaknuti nebesko tijelo praktički pred nosom. Koje su to zvijezde i sustavi u našem neposrednom susjedstvu? Evo nama najbližih.

Alfa Centauri

Nama najbliža zvijezda zapravo nije jedna, nego čak tri zvijezde. Sastoji se od Alfa Centauri A i Alfa Centauri B, dvojnog sustava koji kruži oko zajedničkog gravitacijskog centra, a od nas su udaljeni 4,3 svjetlosne godine. Treći član ovog neobičnog sustava je tamni crveni patuljak Alfa Centauri C, poznatiji kao Proxima Centauri. Od nas je udaljen 4,2 svjetlosne godine, što ga čini nama najbližom zvijezdom. Blizini unatoč, ne možemo ga vidjeti bez pomoći teleskopa.

alphaCentauri wiki

Barnardova zvijezda

Sljedeća zvijezda, 6 svjetlosnih godina daleko, također je crveni patuljak koji se, kao i Proxima Centauri, ne može vidjeti bez teleskopa. Dvostruko je starija od Sunca – broji oko 10 milijardi godina – i vjeruje se da je među najstarijim zvijezdama u galaksiji. Nažalost, dosadašnja istraživanja isključuju postojanje bilo kakvog planetarnog sustava.

Luhman 16

Poznat i kao WISE 1049-5319, ovaj se sustav sastoji od dva smeđa patuljka koji kruže jedan oko drugoga (Luhman 16A i Luhman 16B), a njihovo otkriće objavljeno je tek 2013 godine. Od nas su 6,6 svjetlosnih godina daleko, a moguće je kako postoji planetarni sustav u orbiti jednog od njih. Dodatna zanimljivost kaže kako na Luhmanu 16B vjerojatno postoji nekakva atmosfera.

wolf359

WISE 0855-0714

Zadnji otkriveni među ovim društvom – otkriće je objavljeno 2014. godine – jest WISE 0855-0714, koji se nalazi 7,2 svjetlosne godine od nas. Kao što je slučaj s Luhman 16A i B, također se radi o smeđem patuljku, hladnom i tamnom tijelu koje je sa Zemlje nevidljivo golim okom. Masa mu je do 10 puta veća od Jupitera, dok mu se površinska temperatura kreće u rasponu od −48 do −13 °C.

Wolf 359

Tek nešto dalje od prethodnika nalazi se Wolf 359, crveni patuljak 7,8 svjetlosnih godina daleko od Sunca. Ima tek 9% njegove mase i isijava 0,1% energije u odnosu na našu zvijezdu. S manje od milijardu godina starosti relativno je mlada zvijezda. Ljubiteljima Star Treka poznat je i kao poprište bitke između Federacije i rase kiborga poznatije pod imenom Borg.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.