REFERENDUM: Glasali nosioci javnih i stranačkih funkcija u Sandžaku

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Na izborima u Sandžaku svoju građansku dužnost obavili su i stranački funkcioneri.
REFERENDUM: Glasali nosioci javnih i stranačkih funkcija u Sandžaku_61e42ad6b1ed8.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Građani Srbije se na referendumu izjašnjavaju da li su za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa. Biračka mjesta bila su otvorena od sedam do 20 časova. Do 14 časova izašlo je 14,99 odsto upisanih birača, saopštio je RIK.

Na izborima u Sandžaku svoju građansku dužnost obavili su i stranački funkcioneri.

Dr Mirsad Đerlek: Referendum šansa da se politika isključi iz pravosuđa

Na biračkom mjestu u Muzičkoj školi u Novom Pazaru na referendumu za promjenu Ustava u oblasti pravosuđa u Srbiji glasao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Ovo je, ističe, prvi put da jedna vlast omogući svojim građanima da biraju nezavisno pravosuđe.

-Predsjednik Republike i vlast žele omogućiti građanima da se politika i politikanstvo direktno i indirektno isključe iz oblasti pravosuđa što je velika šansa i iskrena namjera da se ova vlast zaista bori za vladavinu prava u pravom smislu riječi. Pozivam sve građane Novog Pazara i uopšte Republike Srbije da masovno izađu i iskoriste ovo pravo koje nam je država omogućila kako bi dobili nezavisno pravosuđe podsjednako za sve nas što je izuzetno bitno i zaokruže “Da” kako bi omogućili da to pravo i koristimo.

Glasala narodna poslanica dr Amela Lukač-Zoranić

Na glasačkom mjestu broj 62 u osnovnoj školi “Stefan Nemanja” svoje biračko pravo iskoristila je narodna poslanica Stranke pravde i pomirenja prof. dr Amela Lukač – Zoranić.

„Glasama sam za ovaj referendum jer je ovo jedinstven pokazatelj da se Srbija zaista opredijelila da krene putem ka Evropskoj uniji i samim tim će i istrajati na tom putu, zbog toga je jako važno i podržati referendum iz prostog razloga jer su promjene nužne. Ovo je početak promjena i ovaj referendum će dati mogućnost upravo da pravosuđe bude nezavisno, da tužilaštvo bude nezavisno i samim tim ćemo imati odvojene sisteme zakonodavstva, pravosuđa i naravno izvršne vlasti. Obzirom da je Venecijanska komisija dala svoje pozitivne stavove, nisam imala dilemu da li treba podržati ovakav vid referenduma jer je ovo jedna početna faza istrajanja ka putu Evropske unije.“

Dr Pramenković: Za nezavisnije pravosuđe i samostalnije tužilaštvo

Svoje pravo glasa iskoristila je i narodna poslanica Stranke pravde i pomirenja, prof. dr Misala pramenković koja je glasala na glasačkom mjestu 79 u srednjoj Tehničkoj školi.

“Pitanje referenduma koje se održava jeste pitanje promjena njegovog određenog dijela, tačnije iz oblasti pravosuđa. Stranka pravde i pomirenja je svakako podržala i pozvala građane da izađu i iskoriste svoje ustavno pravo u pogledu promjena. Ono što očekujemo jeste prevashodno nezavisnije pravosuđe i samostalnije tužilaštvo, budući da je ovo put Srbije prema evrointegracijama i da su zapravo sve promjene vezane za referendum bile praćene budnim okom i od same Evropske unije, preciznije kroz samu Venecijansku komisiju kao radno tijelo pri Savjetu Evrope koja je sastavljena iz eksperata iz oblasti prava i očekujemo da će dati određene rezultate. Ono što slijedi je svakako implementacija onoga što se izglasa jer koliko god da imate dobar dokument, ukoliko to ne zaživi u praksi onda zapravo te promjene i neće biti suštinske.”

Dr Fehratović: Promjene u pravosuđu korak naprijed ka Evropskoj uniji

Na glasačkom mjestu 30 u naselju Šutenovac na referendumu o promjeni Ustava, u dijelu koji reguliše pravosuđe, glasao je narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja prof. dr Jahja Fehratović.

Istakao da moramo raditi da ojačamo zakonodavstvo, da to zakonodavstvo bude bez uticaja politike, političkih partija i moćnika iz različitog spektra društvenih odgovornosti.

“Naravno, kao parlamentarna stranka, predvođena rahmetli liderom, akademikom Muamerom Zukorlićem, razgovarali smo puno puta i sa predstavnicima Evropske unije i Venecijanske komisije o ovim promjenama i zapravo težili tome da sve ono što vodi ka učlanjenju Republike Srbije u Evropsku zajednicu, podržavali, podržavamo i s tim u vezi i na ovom referendumu smo izašli punim kapacitetom kao Stranka pravde i pomirenja kako bismo još jednom pokazali, dokazali da Evropski put i našeg bošnjačkog naroda i Republike Srbije u cjelini, nema alternativu a ovo je jedan od tih koraka koji ide naprijed. Naravno da ove referendumske promjene nisu jedine koje se trebaju dogoditi kada je u pitanju Ustav Republike Srbije. Ono na čemu radimo i na čemu ćemo uvijek raditi jeste da se dogode promjene Ustava koje će učiniti da prema tom Ustavu svi građani Republike Srbije budu jednakopravni, da ovo bude država svih naroda, da se u tom Ustavu u simbolima koje on definira prepoznaju svi narodi a prevashodno bošnjački narod i u zastavi, i u himni i u svim drugim simbolima ali nam je od svega toga važnije da i taj Ustav koji je postojeći bude poštivan na cjelokupnom teritoriju Republike Srbije tj. da Ustav i zakoni budu ono što će garantirati normalan život, život koji svakom građaninu ove države daje mogućnost da živi, u bezbjednosnom smislu siguran po sebe, po svoju porodicu, da bude neko koga će sistem prepoznavati kao svog građanina i koga će sistem uvažavati i dati mu sva ona prava a on ujedno imati obaveze da ispoštuje sva ta prava koja su mu data i obaveze koje ima u skladu sa Ustavom i sa zakonom Republike Srbije.“

Glasao predsjednik OO Stranke pravde i pomirenja u Tutinu

Na biračkom mjestu broj 7 u Tutinu svoje pravo glasa na referendumu je iskoristio i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predsjednik opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja u Tutinu, Zaim Redžepović.

On je naglasio da je osnovni razlog zašto građani treba da podrže promjene Ustava prilagođavanje evropskim vrijednostima i principima, posebno u oblasti pravosuđa i tužilaštva, kao i intencija države da se pravosuđe oslobodi utjecaja političara.

Komentarišući poziv na bojkot referenduma od strane Sulejmana Ugljanina, Redžepović je istakao da je to samo dokaz nedoslednosti i obmane Bošnjaka od strane jednog čovjeka i neozbiljne političke opcije.

“Kada su Bošnjaci izbačeni iz Ustava i kada je trebalo da se glasa za himnu koja ne tretira Bošnjake, Ugljaninu tada bojkot nije padao na pamet, već je pozivao da se čak dva dana pune kutije za takav Ustav, što sasvim dovoljno govori o njemu”, zaključio je Redžepović.

Glasao direktor Doma za lica mentalno ometena u razvoju

Na biračkom mjestu broj 8 svoje građansko pravo iskoristio je direktor Doma za lica mentalno ometena u razvoju i sekretar opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja u Tutinu, Omer Đondić.

On je ovom prilikom izrazio nadu da će se promjenama Ustava umnogome poboljšati pravosudni i tužilački sistem u državi, da će se doći do njegove još veće samostalnosti, kao i ono što je za Bošnjake od posebne važnosti, da će se ovim promjenama popraviti poljuljano povjerenje građana u sudstvo i tužilaštvo.

Predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić iskoristio glasačko pravo

Predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić, glasao je jutros u petoj mesnoj zajednici, na izbornom mestu broj 93.

Ljajić je ranije  izjavio da će davanjem podrške promenama Ustava biti obezbeđena veća nezavisnost pravosuđa, a samim tim i pravednija država.

Dr Bulić: Promjene Ustava vode Srbiju ka EU

Na glasačkom mjestu 81 u vrtiću „Dečija radost“ svoje pravo glasa iskoristio je i pomoćnik direktora Uprave za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije dr Ferid Bulić.

On je tom prilikom pozvao sve građane da uvijek i na svim sledećim izborima glasaju za ono što misle da je dobro, naglašavajući da je to osnova demokratskog društva.

„Mi znamo da je promjena po pitanju pravosuđa jako važna, ona vodi Republiku Srbiju, odnosno sve nas u Evropsku uniju, što je neophodno da bi naši građani mogli da žive u nekom boljem društvu, odnosno u nekom boljem vremenu. Svakako da se borba za nezavisno pravosuđe ne završava, to je proces koji teče i jako je važno da svaki građanin može i po pitanju pravosuđa i po pitanju pristupa sudu imati jednaka prava. Naravno, da ćemo se boriti i za sve ostale stvari, čime ćemo poboljšati životni standard građana ali sa druge strane i omogućiti bolju budućnost za sve naše generacije koje budu dolazile poslije nas.“

Rizvanović: Ovo je prilika da brže dođemo do nezavisnog pravosuđa

Na glasačkom mjestu 97 u osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru na referendumu o promjeni Ustava, u dijelu koji reguliše pravosuđe, glasala je Savjetnica potpredsjednice Vlade i ministarke za kulturu i informisanje, Alma Rizvanović.

„Prijedlog promjena Ustava koji se tiče pravosuđa o kojem se građani izjašnjavaju nadgledala je Venecijanska komisija i to je tim stručnjaka pri Savjetu Evrope koji se bavi pravosuđem. Ovo je prilika da što energičnije, brže, efikasnije dođemo do nezavisnog pravosuđa. Mi u Sandžaku smo svjesni koliko je to bitno i koliko je to od krucijalne važnosti jer nerijetko do sada bili smo taoci baš tog nesamostalnog sudstva i pravosuđa generalno. Svi smo stava i nadanja da će pravosuđe biti nezavisno jer bez nezavisnog pravosuđa ne možemo krenuti prema istinskim promjenama i ne možemo krenuti krupnim koracima prema Evropskoj uniji.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.