Ne druži se sa onima prema kojima se moraš odnositi kao da hodaš po minskom polju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ilustracija: Aron Vellekoop León
Ilustracija: Aron Vellekoop León
Samo oni koji prihvate tvoju spontanost i direktnost, oni zbog kojih ćeš se osjećati sigurno i kad pogriješiš, zaslužuju da budu tvoje društvo i da ih čuvaš kako god znaš.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Pripovijeda se da se Zhuge Liang (181.-234.), državnik, ratni strateg i savjetnik kineskog kralja Liu Beija, našao pred optužbom za špijunažu i saradnju sa neprijateljem, iako je bio nevin, pa je kralj odlučio da ga ubije. Međutim, nije htio da ga ubije pod optužbom za izdaju za koju nema dokaza, nego tako što će mu dodijeliti zadatak koji on nije u stanju izvršiti.

Naime, kralj mu je naredio da u roku od tri dana obezbijedi 100 hiljada strelica  za vojsku, a to je bio nemoguć zadatak, pogotovo što su bili van grada, pa se strelice nisu mogle ni kupiti ni proizvesti.

Međutim, Zhuge Liang, poznat po svojoj izuzetnoj inteligenciji i izumiteljskim sposobnostima, snašao se i u ovoj ”nemogućoj” misiji. Donio je dvadeset čamaca, napunio ih slamom i zalijepio ih (spojio) jedne za druge, a uveče kada je bila gusta magla, pustio je čamce prema neprijateljskom logoru. Neprijatelji su mislili da je u pitanju vojni trik, jer nisu znali šta je to što plovi prema njima, a bilo je avanturistički provjeravati, pa su čamce zasuli strijelama koje su se zabile u slamu i ostale neoštećene. Dva sata kasnije, Liang je izvukao čamce, izvadio sto hiljada strelica, pokazao ih kralju i objasnio mu kako je to učinio da ne prekrši njegovu riječ.

Kralj se izvinio svom savjetniku i njihovi odnosi su ponovo normalizirani.

Glavna pouka ove priče je da, bez puno razmišljanja, trebaš napustiti i ostaviti ljude prema kojima se moraš odnositi kao da hodaš po minskom polju, pa ne znaš kad će neko od njih eksplodirati i raniti te ili ubiti. Jer, nema ništa gore od veze koja te drži na oprezu 24 sata, od druženja sa onima koji će hiljadu puta vagati tvoju jednu riječ i hiljadu puta ćeš morati uljepšavati svoje ponašanje kako bi ga prilagodio njihovom raspoloženju.

Samo oni koji prihvate tvoju spontanost i direktnost, oni zbog kojih ćeš se osjećati sigurno i kad pogriješiš, zaslužuju da budu tvoje društvo i da ih čuvaš kako god znaš.

Nema ništa teže kao kad si na stalnom ispitu i kad svaki trenutak moraš dokazivati ​​svoju lojalnost i odanost. To te tjera da na život gledaš kao na bojno polje u kojem nema primirja u toku kojeg možeš doći do daha, osim trenutaka zadovoljstva koje doživiš od njih. Mislim da se niko na ovome svijetu ne raduje ovakvom životu.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.