Počeli rješavati problem star decenijama

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Do prije mjesec Otilovići su bili svojevrsno divlje vodoizvorište. To je promijenjeno nakon što je Vlada ovu akumulaciju uvrstila među izvorišta za javno vodosnabdijevanje, usvojivši izmjene odluke stare 13 godina.
Počeli rješavati problem star decenijama_61e2217769508.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Problem vodosnabdijevanja Pljevalja traje decenijama, ali tek poslije decembarskog ekološkog incidenta nedaleko od brane akumulacije Otilovići, saznalo se da lokalni Vodovod nema potrebne dozvole i saglasnosti da vodu iz jezera distribuira najvećem broju svojih potrošača, što je to preduzeće radilo unazad četrdesetak godina.

Duže od mjesec, sve do prije nekoliko dana, Pljevljaci nijesu mogli koristiti vodu za piće iz gradskih vodovoda, zbog neispravnosti.
Vodosnabdijevanje je decenijski problem Pljevalja, ali tek nakon što je u jezeru Otilovići uočena masna mrlja javnost je saznala da Vodovod četiri decenije isporučuje vodu iz tog jezera potrošačima bez potrebnih dozvola i saglasnosti.

“Desio se taj akcident na jezeru Otiloviće, koji je trebao da se desi ranije, da bi se problem počeo rješavati. Ovako 40 godina vodosnabdijevanje funkcioniše tako u Pljevljima i nakon ovoga počinje nešto da se rješava”, kaže Vaso Knežević, predsjednik SRK Lipljen.

“Mi nijednog trenutka vodu sa akumulacije Otilovići u distributivnu mrežu ne bi pustili niti bi razmišljali da je pustimo da se radi o nekoj nekategorisanoj, nestabilnoj vodi”, istakao je direktor DOO Vodovod Vidan Vuković.

Do prije mjesec Otilovići su bili svojevrsno divlje vodoizvorište. To je promijenjeno nakon što je Vlada ovu akumulaciju uvrstila među izvorišta za javno vodosnabdijevanje, usvojivši izmjene odluke stare 13 godina.

“Već smo krenuli u određene procedure za dobijanje vodne saglasnosti, međutim, nama je prije svega potrebno da krenemo u dobijanje koncesija od strane Uprave za vode, što će biti jedan od preduslova uz elaborat koji je potrebno odraditi za dobijanje te vodne dozvole”, kazao je Vuković.

Sve to, nada se Vuković, omogućiće da se iz ovogodišnjeg kapitalnog budžeta države angažuju sredstva za fabriku za preradu jezerske vode čijom bi se izgradnjom obezbijedilo kvalitetno i kontinuirano vodosnabdijevanje grada.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.