SPP: Referendum je put približavanja Srbije Evropskoj uniji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Predloženim promjenama Ustava ostvaruje se mogućnost razdvajanja sudske od zakonodavne vlasti, što doprinosi većoj nezavisnosti sudstva.
SPP: Referendum je put približavanja Srbije Evropskoj uniji_61e0d073d48d2.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Pitanje referenduma tretirano je više od godinu dana prema zahtjevima evropskih institucija. Sve predložene izmjene Ustava odnose se na zakonodavstvo i ne zadiru u preambulu, niti u ljudska, vjerska i manjinska prava. Stranka pravde i pomirenja učestvovala je aktivno u raspravama, kako sa predstavnicima Evropskog parlamenta, tako i Venecijanske komisije koje su organizirane od strane zakonodavne i izvršne vlasti.

Predloženim promjenama Ustava ostvaruje se mogućnost razdvajanja sudske od zakonodavne vlasti, što doprinosi većoj nezavisnosti sudstva.

Naš stav je da postojeći Ustav treba mijenjati u pogledu odnosa spram svih naroda. Država mora biti država svih naroda, bez obzira na njihovo brojčano stanje, jednakih pred Ustavom i zakonima a to znači i prepoznavanje svih posebnosti tih naroda u državnim simbolima poput himne, grba i zastave. Smatramo da je različitost bogatstvo Republike Srbije i da na tim vrijednostima trebamo graditi našu budućnost.

Lider našeg pokreta, rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, dao je značajan doprinos tim razgovorima, na osnovu čijeg djelovanja su i napravljene pozitivne izmjene u budućem zakonu o izborima narodnih poslanika gdje će za pripadnike manjinskih partija biti smanjen broj neophodnih potpisa za predaju liste sa deset na pet hiljada kao i niz drugih pozitivnih rješenja.

Stranka pravde i pomirenja, koja nastavlja misiju i viziju svog lidera, smatra da Bošnjaci i drugi građani Republike Srbije izlaskom na referendumsko glasanje mogu pomoći sebi i Republici Srbiji da se približi članstvu u Evropskoj uniji, te ih poziva da u nedjelju, 16. 01. 2022. godine ostvare svoje ustavno pravo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.