Prva restauracija starih fotografija iz Sandžaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Restaurirano lice čuvenog komite Murata Biševca pomoću vještačke inteligencije
Restaurirano lice čuvenog komite Murata Biševca pomoću vještačke inteligencije
Sa posebnom radošću i žarom Vam predstavljamo nešto prvih fotografija iz Sandžaka koje su restaurirane pomoću vještačke inteligencije, a potom ručno obrađivane do sitnijih detalja.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Restauracija digitalne fotografije je praksa vraćanja izgleda digitalne kopije fizičke fotografije koja je oštećena prirodnim, ljudskim i okolišnim uzrocima ili je jednostavno pogođena godinama ili zanemarivanjem.

Za restauraciju digitalnih fotografija koriste se različite tehnike uređivanja slika za uklanjanje vidljivih oštećenja i efekata starenja sa digitalnih kopija fizičkih fotografija. Rasterski grafički uređivači se obično koriste za popravku izgleda digitalnih slika i dodavanje digitalnoj kopiji za zamjenu potrganih ili nedostajućih dijelova fizičke fotografije.

Prljavštine, ogrebotine i drugi znakovi starosti fotografije uklanjaju se sa digitalne slike ručno, pedantno slikajući ih. Uklanjaju se neželjeni odljevi boja, a kontrast ili izoštravanje slike mogu se promijeniti u pokušaju da se povrati dio kontrasta ili detalja za koje se vjeruje da su bili na originalnoj fizičkoj slici. Tehnike obrade slike kao što su poboljšanje slike i restauracija slike pomoću vještačke inteligencije također su primjenjive u svrhu restauracije digitalnih fotografija.

Sa posebnom radošću i žarom Vam predstavljamo nešto prvih fotografija iz Sandžaka koje su restaurirane pomoću vještačke inteligencije, a potom ručno obrađivane do sitnijih detalja. Svakako su daleko od savršeno obrađenih, zato pozivamo sve zainteresovane entuzijaste da nam se pridruže i nadalje učestvuju u obradi starih fotografija i generalnoj diskusiji oko tehnike restauracija fotografija na forumu Cafe Sandžak.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.