Iz ugla učenika

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Mir u mnogome može doprinijeti širenju solobode misli i duha. U ratu nema dobitnika.
9A40A72E-858B-4334-9414-4536408F1ECB
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Muftija Dr Dudic izuzetan domaćin, poznavalac prava i običaja muslimana. Svjestan jačine i slabosti muslimana na našim prostorima. Još kao direktor Gaz Isa-beg medrese bio je izuzetan autoritet. Od medrese je načinio veliku školu.

Nakon završetka fakulteta u Libiji, imao sam tu čast da mu budem asistent na Fakultetu za Islamske Studije u Novom Pazaru na predmetu Dawa i Medije ( islamsko misionarstvo i medije).

U toj saradnji pokazao je, kao i puno prije, prizemnost, skromnost ali i širinu u pogledima. Znao je da inspiriše viziju mladom muslimanu. Izuzetan insan. Velikih moralnih vrijednosti – koje bi neki nazovi lideri danas trebali imati. Svestan jačine riječi koju nosi i istine. Izuzetno precizan i koncizan u svom obraćanju. Pruđao bi samo vrhove mudrosti (r’as-ul-hikmeh na arap.)

Jednom mi je u Tripoliju prilikom našeg susreta rekao :”Zapamti Mehmede, teško je biti hodža, ali još teže je ne bit!”

Kad pogledaš tako i jeste.

Poslanik s.a.w.s. je sačuvao obraz velikanima Kurejšija koji su primili islam neposredno pred osvajanje Meke na par dana. Šta više, sačuvao im je ugled i čast. Ulazeći u Mekku na svojoj kamili, Bilal r.a. je govorio:

“Ko ostane svojim kućama siguran je! Ko bude pored Kabe siguran je!”

“Bilale spomeni i Sufjana ibn Harba” – reče Poslanik s.a.w.s.

“Ko se nađe u kući Sufjana bit će siguran!”

Muftija, Dr Dudić, je pokazao da je IZ-a dosljedna da ostane na putu mira. Želeći da se uspostavi mir ne znači strah od neprijatelja. IZ-a jako dobro zna ko su joj neprijatelji među nemuslimanima, ali i među muslimanima.

Mir u mnogome može doprinijeti širenju solobode misli i duha. U ratu nema dobitnika. U ratu postoje samo ljudi koji su izgubili više ili manje.

A ako do neželjenog rata pak dodje, neki ćemo da tražimo šehadet, a neki ćete da bježite za Tursku. I kad poginemo našoj djeci ćete, kao povratnici iz Turske držati lekcije o suživotu, demokratiji itd. A neki ćete, isto tako uz dželata stati sa svojom ahmedijom i pravdati sebe na 1001 način pričama iz 1001 noći – lažima.

Ovim što bi zveckali oružjem i jurišali na “četnike” – niko ne brani. Svako nudi ono što ima. Ali osim govora i par kružnih tokova, ne naiđoh da su ponudili nešto konkretnije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.